Leefbaar Rotterdam

dinsdag, juni 03, 2008


Leefbaar aanpak werkt

Een instituut voor verslavingsonderzoek heeft een rapport uitgebracht dat weer eens het gelijk van Leefbaar Rotterdam aantoont. Volgens het rapport blijken de verslaafden en daklozen zelf nog het meeste baat te hebben bij een combinatie van repressie en niet-vrijblijvende zorg.

Onder het vorige, door Leefbaar Rotterdam geleidde, college is een braad scala aan maatregelen genomen dat beoogde de verslaafdenproblematiek beheersbaar te maken. De insteek van Leefbaar is altijd op de eerste plaats geweest, dat elke Rotterdammer dergelijke overlast bespaard dient te worden. Op de tweede plaats moeten sommige mensen kennelijk tegen zichzelf en hun omgeving in bescherming worden genomen.

Een goed voorbeeld zijn de voormalige dames van de Keileweg. Tegelijkertijd een schoolvoorbeeld van waar een falend overheidsbeleid toe kan leiden. Totdat Leefbaar Rotterdam, overigens onder felle kritiek van de linkse oppositie, de Keileweg sloot, vond de politiek het kennelijk wel best dat vrouwen stelselmatig werden mishandeld. Vanwege een drugsverslaving of andere problemen waren deze vrouwen jarenlang overgeleverd aan gewelddadige pooiers en ander eersteklas tuig.
Uit het onderzoek blijkt dat het met deze vrouwen nu in alle opzichten veel beter gaat. Het merendeel leeft niet meer op straat en is uit de prostitutie.

Maar ook voor de overige verslaafden en daklozen ziet het er nu een stuk beter uit. De tijd die daklozen nu gemiddeld op straat doorbrengen is gehalveerd, van 13 uur in 2003 tot nog maar 7,5 uur in 2007. Het percentage mensen dat inkomsten heeft uit drugshandel of andere misdaad is gehalveerd. Tot besluit blijken zowel dagen waarop drugs gebruikt wordt, maar ook de hoeveelheid, behoorlijk afgenomen. Vrijwel alle maatregelen die nodig waren om dit proces in gang te zetten en, niet te vergeten, een cultuuromslag bij de betrokken instellingen en hulpverleners op verslavingsgebied, komen voor rekening van Leefbaar Rotterdam. Beslist een wapenfeit om trots op te zijn!