Ingezonden persbericht

*** EMBARGO TOT 3 JUNI 2008, 00.00 UUR ****

'Hulpverleners en beleidsmakers aan zet'

FAMILIELEDEN IN DE GGZ TE WEINIG ERKEND

De GGz heeft nog altijd koudwatervrees naar familieleden, terwijl in alle andere sectoren van de zorg vanzelfsprekend samenwerking wordt gezocht. Dat blijkt uit het rapport "Niet alleen de patiënt centraal: over familieleden in de Geestelijke Gezondheidszorg" van prof. dr. Margo Trappenburg en drs. Hester van de Bovenkamp.

Vandaag overhandigt Ypsilon, vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose, samen met dit rapport een petitie aan de vaste kamercommissie van VWS. In de petitie wordt Kamerleden gevraagd zich in te zetten voor een stevige rol van familieleden binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz).

Ypsilon pleit voor betere voorlichting over de mogelijkheden van de huidige wetgeving. "Nog te vaak verschuilen hulpverleners zich achter niet-bestaande wetgeving, waardoor familieleden in het ongewisse worden gelaten", aldus Marja Hasert, woordvoerder van de vereniging. "Daar is niemand bij gebaat, want een betrokken omgeving levert voor iedereen winst op. De patiënt herstelt sneller en duurzamer, de familie wordt niet overvraagd en de maatschappelijke kosten zijn lager."

Hulpverleners en beleidsmakers zijn nu aan zet. Zij moeten de rol van familieleden in de GGz op alle mogelijke momenten willen versterken. Wat dat betreft is er nog genoeg werk te doen. Onlangs presenteerde het kabinet een plan om de rechten van zorgcliënten te verbeteren, en deze week is er een debat over de patiëntenorganisaties. In beide gevallen is er weinig tot geen aandacht voor de specifieke positie van familieleden in de GGz. Het rapport van Trappenburg en Van de Bovenkamp toont aan dat dat onverstandig en onwenselijk is.

Het onderzoek is aan Ypsilon cadeau gedaan door Meerkanten GGz Flevo-Veluwe ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan en het 30-jarig jubileum van de familieraad. Aan de publicatie wijdt de familieraad van Meerkanten op 30 oktober een speciaal symposium.

---

Aanvullende informatie:

De overhandiging van de petitie vindt plaats van 13.45 uur tot 14.00 uur in het Tweede Kamergebouw, ingang Plein 2.

Ypsilon is een vereniging van ruim 7.000 familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose.

---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht