Amnesty International

Persbericht Amnesty International

2 juni 2008

Amnesty International wil vrijlating
gevangenen Plein van de Hemelse Vrede.

Negentien jaar na het met geweld neerslaan
van een vreedzame studentendemonstratie voor democratie in Beijing, vraagt Amnesty International om vrijlating van de tientallen mensen die sinds 1989 nog altijd gevangen zitten.

Op het Plein in Den Haag zal op woensdag
4 juni vanaf 11.30 uur een herdenkings en solidariteitsbijeenkomst georganiseerd worden met de Tweede Kamerleden Voordewind(CU), Van der Staaij (SGP), Van Gennip (CDA), Peters (Groen Links), Van Baalen (VVD) en Van Dam (PVDA). Ook mensenrechtenambassadeur dhr. Hamburger is aanwezig. De Chinese mensenrechtenactivist Ren Wanding, die zelf deelnam aan de democratiseringsprotesten en 11 jaar gevangen zat, zal kort vertellen over de gebeurtenissen op 4 juni1989 en ingaan op de positie van Chinese mensenrechtenactivisten nu.

Achtergrondinformatie

Op en rond het Tian'anmenplein werd in
de nacht van 3 op 4 juni 1989 een vreedzame studentendemonstratie voor democratie met harde hand neergeslagen. Dit kostte honderden demonstranten het leven. Duizenden mensen verdwenen in de gevangenis. Er is nooit een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen van die nacht en nog niemand berecht voor de mensenrechtenschendingen die op en rond het plein zijn begaan.

De Moeders van Tian'anmen

Ongeveer 130 ouders (voornamelijk vrouwen)
hebben zich verenigd in de 'Moeders van Tian'anmen'. Hun kinderen en naasten zijn tijdens het neerslaan van de demonstratie gedood of raakten gewond. De ouders willen opheldering over wat er op het plein is gebeurd. De autoriteiten geven echter geen enkele informatie en stellen de 'Moeders' rond deze datum onder politietoezicht. Sommigen krijgen huisarrest of belanden in de gevangenis. Het is de 'Moeders'ook niet toegestaan om hun geliefden te herdenken op het Tian'anmenplein. Daarom vraagt Amnesty International mensen om dat namens hen te doen.

Overigens spreekt Amnesty International
haar medeleven uit met de nabestaanden en slachtoffers van de aardbevingsramp in de provincie Sichuan op 12 mei.

Actie

Op Het Plein in Den Haag staat een grote
afbeelding (7 bij 10 meter) van de wereldberoemde foto waarop de demonstrant is te zien, die op 4 juni 1989 voor de Chinese tanks ging staan. Het publiek kan zich bij de afbeelding laten fotograferen om hun solidariteit met de moeders van de slachtoffers te tonen. Alle foto's worden in een fotoboek gebundeld en naar de 'Moeders'. opgestuurd. Daarnaast zullen de foto's op internet geplaatst worden. Mensen kunnen ook een handtekening plaatsen onder een petitie aan de Chinese autoriteiten en een roos bevestigen aan de afbeelding. Rode en witte rozen zijn het symbool van de Moeders van Tian'anmen.

De actie voor de 'Moeders van Tian'anmen'
wordt op 4 juni gelijktijdig in vijf steden gehouden. Naast Den Haag kunnen ook in Amsterdam, Assen, Maastricht en Zwolle mensen hun solidariteit met de 'Moeders' tonen.


Noot voor de redactie-

Amnesty International