Gemeente Apeldoorn

Gebiedsontzegging voorkomt overlast

Met ingang van 4 juni 2008 kan burgemeester Fred de Graaf een gebiedsontzegging opleggen aan personen die de openbare orde ernstig verstoren door het plegen van strafbare feiten.

Met de gebiedsontzegging kan de gemeente notoire overlastveroorzakers en voetbalhooligans aanpakken. De bepaling van de ontzeggingsgebieden is bepaald in overleg met de politie, het Openbaar Ministerie, BVO AGOVV Apeldoorn en de partners van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.

Omgeving Caterplein en AGOVV
Iemand kan voor een beperkte termijn een gebiedsontzegging worden opgelegd als hij of zij voor de derde keer in een periode van 12 maanden een proces-verbaal krijgt voor een strafbaar feit dat betrekking heeft op de openbare orde, bijvoorbeeld openlijk drankgebruik, openlijke geweldpleging of bedreiging. Na het tweede geconstateerde strafbare feit wordt de persoon schriftelijk gewaarschuwd. De gebiedsontzegging is opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Apeldoorn (Apv 2006). De ontzegging kan worden opgelegd voor de omgeving van het Caterplein en het gebied rond het AGOVV stadion.

De gebiedsontzegging is gericht op het voorkomen van overlast. De ontzegging in het uitgaansgebied is dan ook specifiek gericht op de uitgaansavonden en geldt van donderdagvond tot maandagochtend van 21.00 uur tot 05.00 uur. Voor het uitgaansgebied is de gebiedsontzegging een aanvulling op de individuele en collectieve ontzegging door horecaondernemers.

Voor het gebied rond het stadion van AGOVV geldt als termijn vier uur voor aanvang tot vier uur na beëindiging van thuiswedstrijden van het eerste elftal.