NCRV

Uitgedokterd?!

Tv-debat in Uitgedokterd?!: Hoe gevaarlijk is alternatieve geneeskunde

Woensdag 4 juni

21.00 uur, Nederland 2

De NCRV-serie Uitgedokterd?! over alternatieve geneeskunde heeft bij de eerste aflevering op 23 april al flink wat stof doen opwaaien. De Vereniging tegen de Kwakzalverij sprak over âabsurde geneeswijzenâ die te zien waren en dat Uitgedokterd?! de kijkers op het verkeerde been zet. Ook de artsenorganisatie KNMG heeft bezwaren. De KNMG vindt dat Uitgedokterd?! valse hoop biedt en eenzijdig reclame maakt voor behandelwijzen waarvan het effect niet is bewezen.

Tijdens een 55-minuten durend tv-debat op woensdagavond 4 juni gaan voor- en tegenstanders van niet-reguliere geneeskunde, beleidsmakers, politici en artsen met elkaar in discussie. Hoe gevaarlijk is de alternatieve geneeskunde nu eigenlijk? Zijn die behandelingen effectief of niet? âBaat het niet dan schaadt het ook nietâ is een veel gehoorde uitdrukking als het gaat om alternatieve geneeskunde; maar is dat eigenlijk wel zo? Gaan de huisarts en de alternatieve therapeut ooit nog eens samenwerken? Zijn excessen, zoals bij Sylvia Millecam, te voorkomen?

Tijdens het debat worden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de mening van Nederlanders over alternatieve geneeskunde. Ook zijn patiënten aanwezig die in Uitgedokterd?! alternatieve behandelingen hebben ondergaan, waarvan sommigen met hun reguliere arts.