Technische Universiteit Delft

Natuurvriendelijke oevers: ontwerp, aanleg, kosten, beheer, monitoring, resultaten
door M&C

Cursus van het PAO - Met excursie langs oevers van grote en kleine wateren (optioneel)

04 juni 2008
plaats: TU Delft Faculteit Civiele Techniek

Cursusleider(s)
Drs. M. Soesbergen, RWS Waterdienst

Cursusdata
4, 5 en 12 juni 2008

Wat leert u als cursist

* U leert wat de globale inhoud is van het CUR-handboek `Natuurvriendelijke oevers' en het hierin voorgestelde ontwerpproces

* U leert hoe natuurvriendelijke oevers aangelegd moeten worden en wat dat kost

* U leert wat natuurvriendelijke oevers kunnen betekenen voor flora en fauna, toegespitst op de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR)

* U krijgt inzicht in succes- en faalfactoren en hoe deze kunnen worden voorkomen of opgelost

* U leert hoe belangrijk het beheer is

Kortom: U leert wat belangrijk is bij het ontwerp en de dimensionering, de aanleg, het beheer, de monitoring en evaluatie van natuurvriendelijke oevers in grote en kleinere wateren en u krijgt inzicht in het functioneren van natuurvriendelijke oevers.

Waar gaat de cursus over
Natuurvriendelijke oevers spelen, bij het herstel en de inrichting van watersystemen, sinds het verschijnen van de derde Nota waterhuishouding een belangrijke rol in het waterbeheer. Ook zijn ze belangrijk als schakels in de ecologische hoofdstructuur (EHS). Natuurvriendelijke oevers zijn één van de belangrijkste maatregelen om de doelen van de KRW te halen en ze bieden kansen aan bedreigde en beschermde soorten (VHR). De rol van natuurvriendelijke oevers lijkt alleen maar belangrijker te worden in het water- en natuurbeheer en de laatste jaren zijn er belangrijke nieuwe gegevens verzameld die voor u zeer de moeite waard zijn.

Welke onderwerpen komen aan de orde
Het eerste deel van de cursus is gebaseerd op het CUR-handboek `Natuurvriendelijke oevers'. Aan de orde komen de historie, hoe is het begonnen en waar staan we nu. Wat komt er kijken bij het ontwerp en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Zowel civieltechnische, hydraulische als ecologische aspecten komen aan de orde in twee inleidingen (hydraulica en civiele techniek en ecologie van oevers). Het tien stappenplan voor het ontwerp, de aanleg, monitoring en evaluatie van natuurvriendelijke oevers wordt behandeld. Daarnaast wordt behandeld welke materialen we kunnen gebruiken in natuurvriendelijke oevers.

Het tweede deel van de cursus is gebaseerd op nieuwe kennis en behandelt wat er bereikt kan worden met natuurvriendelijke oevers (kosten en baten). Onder andere wordt ingegaan op natuurvriendelijke oevers als maatregel voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en als maatregel voor de fauna (VHR). Succes- en faalfactoren en het belang van het beheer komen expliciet aan de orde. Dit deel van de cursus wordt afgesloten met een casus. Optioneel is een derde dag waarbij met, onder andere, een excursie langs oevers van grote en kleine wateren de onderwerpen die in de eerste twee dagen aan de orde gekomen zijn, worden toegelicht en bediscussieerd.

Voor wie is de cursus bedoeld
Medewerkers van waterschappen, provincies, gemeenten, rijkswaterstaat, natuurbeherende instanties, aannemers en adviesbureaus die in hun werk te maken hebben met vraagstukken betreffende het ontwerp en de inrichting, het beheer en de monitoring en evaluatie van natuurvriendelijke oevers.

Meer informatie? www.pao.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 mei 2008