Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 30 mei 2008

Tilburg. Altijd Anders

Vijf stadskijkers en een kinderboek over Tilburg door jarige Universiteit van Tilburg

Tilburg is een stad waar veel veranderd. Die altijd anders is. Over die veranderingen verschijnt het kinderboek Tilburg. Altijd Anders. Het is geschreven door de Universiteit van Tilburg, die het vanwege zijn tachtigjarige bestaan aanbiedt aan de leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen. De stadsgeschiedenis wordt ook behandeld in vijf stadskijkers die in de binnenstad worden geplaatst. Daarin zijn ruim vijftig filmpjes te zien die zijn samengesteld uit historisch filmmateriaal, foto's en audiofragmenten. De kijkers zijn speciaal voor dit doel gemaakt, blijven lange tijd staan en hebben een verhoging, zodat ze ook voor kinderen geschikt zijn.

De stadskijkers worden op 4 juni op vijf locaties in de stad geplaatst (twee ervan iets later, wegens herinrichting van de stad). Ze bevatten elk tien tot dertien korte films (gemiddeld een kleine twee minuten lang) die de locaties zelf tot onderwerp hebben. Tegelijkertijd wordt Tilburg. Altijd Anders uitgebracht. In vier korte, rijk geĂŻllustreerde hoofdstukken worden belangrijke ontwikkelingen op het gebied van economie, onderwijs, religie en cultuur geschetst. De kinderen van de hoogste klassen van de basisschool krijgen het boekje gratis, en krijgen tevens een stadswandeling aangeboden, waarin de kijkers zijn opgenomen.

In de afgelopen 150 jaar was Tilburg het decor van talloze wisselingen. De akkers en de weilanden tussen de dorpse kernen werden bebouwd met textielfabrieken, waarvan de meeste al weer zijn gesloopt. In dezelfde periode verrezen vele kerken en kloosters, ook die zijn voor een deel verdwenen of hebben een andere bestemming gekregen. Het onderwijs drukte eveneens zijn stempel op het wisselende stadsbeeld. De fraters van Tilburg richtten scholen en uitgeverijen op die door anderen zijn overgenomen. De universiteit en hogescholen kwamen, om al snel te verdwijnen naar de randen van de stad om er vervolgens deels weer terug te keren.
Al die ontwikkelingen worden aan de orde gesteld in het boekje en in de kijkers. Wie kijkt en leest merkt dat Tilburg niet alleen veranderd is, maar ook anders van aard is dan veel mensen denken. In het boekje wordt dat zo omschreven: "De Engelsen hebben een mooie naam voor steden als Tilburg: blue collar city. Dat kun je vertalen als blauwe boordenstad. Met die blauwe boorden worden de kragen van overalls bedoeld, en overalls worden vooral gedragen door arbeiders, mensen die hun brood verdienen met hun handen. Tilburg wordt dan ook vaak een arbeidersstad genoemd, maar wie goed kijkt ziet dat dat eigenlijk niet klopt. De meeste banen in Tilburg zijn te vinden in de dienstensector. Dus niet in de landbouw of de industrie, waar het meeste handwerk verricht wordt. Veel mensen werken tegenwoordig op scholen, in ziekenhuizen, winkels, restaurants, bij banken of verzekeringskantoren. Maar dat is niet het werk dat hun vaders en moeders en opa's en oma's deden. De meeste Tilburgers werkten pakweg honderd jaar in de industrie. Vooral de textielindustrie was belangrijk, de hele stad stond zo'n 100 jaar geleden vol met fabrieken en schoorstenen."

Aan Tilburg Transformeert hebben verder meegewerkt het Stadsmuseum en Ilse Vossen (film- en fotomateriaal), ontwerpbureau Kinkorn, Words Unlimited (teksten), Peter Hofland (montage), Bruns BV (productie RVS-kijkinstallaties). Sponsoren zijn Interpolis en Eureko. Een selectie van de films die in de kijkers worden getoond is te zien op de website www.uvt.nl/tt