Eumedion

Conceptcode 'Frijns': goed werk, maar meer ambitie had gemogen

4 juni 2008. Eumedion kan zich goed vinden in de vandaag gepresenteerde conceptaanpassingen van de Code Tabaksblat, maar de inhoud van de conceptcode Frijns had ambitieuzer gekund. Niet alle aanbevelingen die de Commissie Frijns in de afgelopen jaren in aanvulling op de Code Tabaksblat heeft gedaan, zijn ook daadwerkelijk in de conceptcode Frijns opgenomen. Eumedion roept de Commissie Frijns op dit alsnog te doen. Dit staat in het vandaag door Eumedion gepubliceerde persbericht n.a.v. het verschijnen van de voorstellen voor aanpassing van de Code Tabaksblat.
Eumedion vindt dat de Commissie Frijns een aantal goede en nuttige voorstellen heeft gedaan, zoals die over de procedureregels voor het bestuur en de raad van commissarissen bij overnames en het gebruiken van een standard format voor de verslaggeving over bestuurdersbeloning. Eumedion is ook content met de aanbevelingen aan de wetgever om de zogenoemde put up or shut up-regel in de overnamewetgeving op te nemen en om de positie van de minderheidsaandeelhouder na gestanddoening van een overnamebod beter te beschermen.
Eumedion meent echter tegelijkertijd dat de Commissie Frijns de eerder gewekte verwachtingen niet helemaal waar. Een aantal zeer welkome aanbevelingen die de Commissie Frijns eerder heeft gedaan, is namelijk buiten de voorgestelde aanpassingen van de Code gelaten. Eumedion betreurt het met name dat niet alle eerder gedane aanbevelingen over risicomanagement en beloningsbeleid een plek hebben gekregen in de conceptcode Frijns. Ook hadden meer bepalingen mogen worden opgenomen over het voeren van een constructieve dialoog tussen de beursgenoteerde onderneming en haar aandeelhouders. Klik hier voor het gehele persbericht

Klik hier voor de Conceptcode 'Frijns'