Oogziekenhuis Rotterdam

Oogpatiënt sneller aan de beurt

Ziekenhuis en optometristen gaan nauw samenwerken.

Oogarts Oscar van Hemel en optometrist mevrouw Van Veen ondertekenen de overeenkomst.
Foto:Rene Correlje

Onlangs ondertekenden het ziekenhuis Reinier de Graaf en optometristen in de regio een samenwerkingsovereenkomst. Deze zorgt ervoor dat patiënten sneller doorverwezen kunnen worden van de optometrist naar de oogarts. Omgekeerd kan de patiënt sneller terecht bij de optometrist voor onder meer nazorg. De optometristen (opticiens gespecialiseerd in oogmeetkunde) hebben succesvol een kennistoets afgelegd in het ziekenhuis. De bundeling van kennis en kunde biedt voordelen in de dienstverlening en de kwaliteit van zorg. Het is een unieke samenwerking in de regio.

De vijftien optometristen zijn werkzaam in optiekwinkels in Delft, Rijswijk, Monster, Wateringen, Den Haag, Pijnacker, Naaldwijk, en Leidschendam. De optometristen, allen HBO-geschoold, maken onderdeel uit van het Optometristen Collectief Delfland en zijn herkenbaar aan een raamsticker. De optometristen onderzoeken volgens een protocol hun cliënten en adviseren indien nodig een verwijzing. Zij kunnen dankzij de directe lijnen met het Reinier de Graaf Ziekenhuis patiënten versneld doorverwijzen naar de oogarts. Bevindingen van oogonderzoeken worden via een digitaal programma naar de oogarts van het ziekenhuis gestuurd. De onderzoeken hoeven dan in het ziekenhuis niet herhaald te worden. Dit is minder belastend voor de patiënt en bespaart bovendien tijd en geld. De optometristen en de huisarts worden vervolgens geïnformeerd over de bevindingen van de oogarts.

De samenwerking is een initiatief van het Oogzorgnetwerk waar de Reinier de Graaf Groep sinds juni 2006 aan deelneemt. Het Oogzorgnetwerk streeft naar verbetering van kwaliteit in de hele keten van oogzorgactiviteiten.

4-6-2008

Herkomst: Oogzornetwerk

---