Ingezonden persbericht


Persbericht

Leidschendam, 16 april 2008
Werkgevers VGS willen nieuwe schoenen cao

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben de werkgevers in de schoenendetailhandel op 16 april 2008 gedagvaard.

Met een kort geding willen de vakbonden de werkgevers - verenigd in de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen, VGS - dwingen een cao toe te passen die helemaal nog niet tot stand is gekomen.

Het kort geding dient op woensdag 4 juni om 13.30 uur bij de rechtbank aan de Prins Clauslaan 60 te Den Haag.

De Vereniging van Filiaal- en Grootwinkelbedrijven in Schoenen (VGS) heeft op 3 april 2008 vergaderd over de nieuw af te sluiten cao. De uitgangspunten die waren vastgesteld in de vorige ledenvergadering (13 september 2007) zijn door de VGS unaniem herbevestigd. De VGS wil met de vakbonden, met terugwerkende kracht per 1 januari 2008, een nieuwe tweejarige cao afsluiten.

Het gaat om een nieuwe gemoderniseerde cao-tekst en nieuwe loonschalen. Werknemers kunnen een loonsverhoging van 6,5% in twee jaar en een éénmalige betaling in december 2008 verwachten. Met een nieuwe cao kunnen belangrijke zaken voor de medewerkers de komende jaren collectief door vakbonden en de VGS worden geregeld. Als de vakbonden met het voorstel van de VGS instemmen is er snel een nieuwe cao voor de ongeveer 12.000 medewerkers van de leden van de VGS.

Geen cao?

Zonder cao worden de lonen van de meeste medewerkers in 2008 met ca. 2,5% verhoogd. Met een nieuwe cao worden de lonen per 1 januari 2008 met 4% verhoogd.

Rekenfout

De VGS heeft de vakbonden geïnformeerd over een door de VGS gemaakte rekenfout in de loontabellen. Deze rekenfout moet worden gecorrigeerd voor de cao definitief wordt. Zodra de vakbonden hiermee akkoord zijn is er een nieuwe cao. Gaan de bonden niet akkoord, wat de VGS zou betreuren, dan ziet de VGS de uitkomsten van een kort geding of een andere juridische procedure van de bonden met vertrouwen tegemoet.

De Vereniging van Filiaal- en Grootwinkelbedrijven in Schoenen (VGS) heeft acht leden met 1.100 winkels en ongeveer 12.000 medewerkers.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.