Provincie Noord-Holland

Provincie lost fietsknelpunten op

4-6-2008

De Fietsersbond heeft voor vijf Noord-Hollandse regios een top 10 gemaakt van knelpunten in het fietspadennetwerk.

Gedeputeerde Staten hebben vandaag kennis genomen van deze Top 10 knelpunten op de Hoofdfietsroutes per regio in Noord-Holland. 48 van de 50 knelpunten worden door GS onderschreven en opgenomen in de Impuls Fiets, waarvoor de komende vier jaar ruim 40 miljoen euro wordt uitgetrokken.

De Impuls Fiets is gebaseerd op drie speerpunten, te weten:
* Verbetering fietspadennetwerk

* Stimuleren van de fiets als voor- en natransport openbaar vervoer
* Ontwikkelen van ICT-toepassingen zoals een fietsrouteplanner

Een groot deel van de projecten uit de Impuls Fiets vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten en het waterschap. Zij kunnen via een subsidieregeling geld bij de provincie aanvragen voor de uitvoering van deze projecten.

Verbetering Fietspadennetwerk
Gedeputeerde Verkeer & Vervoer, Cornelis Mooij, heeft de Fietsersbond gevraagd om de knelpunten in het fietspadennetwerk te inventariseren en te prioriteren. Vandaag hebben Gedeputeerde Staten kennis genomen van deze fietsknelpuntenrapportage en besloten om de daarin genoemde knelpunten aan te pakken. De knelpunten zijn verdeeld over vijf regios:

* Kop van Noord-Holland

* West-Friesland

* Noord-Kennemerland

* Haarlem & IJmond

* Gooi & Vechtstreek

Voor elk van de regios heeft de Fietsersbond een top 10 opgesteld van meest urgente knelpunten. De rapportage is in zijn geheel te lezen via de download onder aan dit bericht.

De fiets als voor- en natransport openbaar vervoer De provincie stimuleert het gebruik van de fiets van en naar OV-knooppunten. Belangrijke voorzieningen daarvoor zijn bijvoorbeeld stallingsmogelijkheden , OV-fiets en bewegwijzering. Ook hiervoor is geld beschikbaar in de Impuls Fiets.

Ontwikkelen van ICT-toepassingen
De Fietsersbond ontwikkelt in opdracht van de provincie Noord-Holland een provinciebrede fietsrouteplanner. Ook voor het beheer en onderhoud van de planner wordt in de Impuls Fiets geld gereserveerd.