Bve Raad



VNO-NCW en MKB-Nederland slaan de handen ineen in het Platform Maatschappelijke Ondernemingen

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een Platform Maatschappelijke Ondernemingen opgericht voor de sectoren onderwijs, zorg, welzijn en volkshuisvesting. De twee ondernemingsorganisaties erkennen daarmee het belang van maatschappelijke ondernemingen.

Maatschappelijke ondernemingen zijn private organisaties met een publieke doelstelling en streven naar maatschappelijk rendement. Zij opereren in de markt en hebben tegelijk een intensieve betrekking met de overheid. Het Platform Maatschappelijke Ondernemingen (PMO) is een krachtig platform dat als gesprekspartner voor het kabinet en de overheid moet fungeren bij besprekingen over het vernieuwen van de verhouding tussen het maatschappelijke veld en de overheid.

Het PMO komt voort uit het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming (NTMO) . Dit netwerk stelde eerder al een gedragscode op voor maatschappelijke ondernemingen. "Hierna ontstond de behoefte aan een sterkere positie in ondernemingskring", zegt Willem van Leeuwen voorzitter van Aedes en de eerste voorzitter van het PMO. Met het PMO erkennen de twee ondernemingsorganisaties het belang van de maatschappelijke onderneming en hiermee winnen we aan lobbykracht, stelt Van Leeuwen.

Een eerste uitdaging vindt het PMO in de wens van het kabinet de Maatschappelijke Onderneming op te nemen in het Burgerlijk Wetboek. Volgens het coalitieakkoord moet dat gebeuren via een aparte rechtsvorm. De betrokken branches zijn hier fel op tegen en hebben onlangs een alternatief voorstel gepresenteerd aan minister Hirsch Ballin (Justitie).

Meer informatie:
www.vno-ncw.nl/pmo