Gemeente Cromstrijen

Jubileumfestival geslaagd feest! (04-06-2008)
In de geweldige sfeer tijdens de afterparty van het 60ste Hoeksche Waard festival voor muziekverenigingen kwam het succes van de jubileumviering volledig tot uiting. Het festival speelde zich zaterdag 31 mei af in Sporthal Cromstrijen in Numansdorp. De naastgelegen ontmoetingstent voldeed volkomen aan de doelstelling van de stuurgroep die het festival organiseerde "Ontmoeten, begroeten en samen musiceren". Muzikanten uit alle hoeken van de Hoeksche Waard kwamen met elkaar in gesprek en niet alleen over muziek.

Voorafgaand aan het festival waren 2 workshops te bezoeken met Maurice Daemen op bugel en Karel Plessers op klarinet, professionals die beschikbaar gesteld waren door een muziekcentrale. De stuurgroep hield een strak tijdschema aan, de logistieke aan- en afvoer van instrumentarium en inspelen in het Wilhelmina-gebouw werd goed geregisseerd.

Tijdens het optreden van het Seniorenorkest verrichtte Burgmeester Giel Janssen van Cromstrijen de opening van het festival en de loting voor de volgorde van optreden. Evenals zijn 4 collega's, die elk een optreden presenteerden, was hij lovend over het rijke muzikale leven in de Hoeksche Waard en erkende het belang van muziek voor mensen in het algemeen.

De heer A. Berger presenteerde namens het Rabo Gemeenschapsfonds en de heer W. van Dam als Erevoorzitter van de Federatie Hoeksche Waard. Nieuw tijdens deze jubileumeditie was de samenwerking tussen diverse orkesten, waarbij soms 120 muzikanten tegelijk te bewonderen waren. De chemie tussen orkesten, soms uit verschillende divisies, was verrassend en verdient navolging. Jarenlang was er sprake van hevige competitie tijdens het Hoeksche Waard Festival, maar de opzet waarbij goede muziek gemaakt wordt in een open sfeer werd door veel muzikanten en luisteraars aantrekkelijk gevonden. "Er zijn muren geslecht en forten neergehaald" treffend weergegeven door Margriet de Graaf van Christelijke Muziekvereniging Prinses Juliana. Middels een enquête onder de verenigingen zal bekeken worden hoe deze jubileumuitvoering een vervolg kan krijgen.