Bond tegen het Vloeken

Meerderheid vindt stationsposters tegen vloeken nuttig

Ruim 60% van de treinreizigers denkt dat stationsposters tegen het vloeken nut hebben. Dit blijkt uit een stationsenquête die de Bond tegen het vloeken in april uitvoerde. Mensen zullen door een poster niet meteen stoppen met vloeken, maar het zet ze wel aan het nadenken, geeft menig respondent aan.

De enquête bevestigt dat er een stevig draagvlak is voor de posters. Een representatief opinieonderzoek van TNS NIPO (Vloeken in Nederland) wees in 2007 uit dat 53% van de Nederlanders de posters nuttig vindt. De taalverruwing verdient bijzondere aandacht. De Bond vraagt die aandacht onder meer door posters. In de wetenschap dat gedragsverandering begint bij bewustwording.
Poster Als er een vloek valt, breekt er iets
Circa 60% vindt de poster Als er een vloek valt, breekt er iets pakkend. Een typische nadenkslogan. Vier op de vijf geïnterviewden weten deze slagzin te verklaren.

Treinreizigers leggen de slogan op drie manieren uit. Meest voorkomende uitleg is dat je met vloeken een ander kunt kwetsen. Anderen geven aan dat het breekt er iets duidt op emoties van de vloeker. Tenslotte zijn er respondenten die opmerken dat het vloeken God beledigt en er dus iets breekt in de relatie tussen God en mens. Dringend appel op omroepen
Uit de Vloekmonitor 2007, TNS NIPO-onderzoek naar grove taal op tv, bleek grove taal op tv sinds 2003 toegenomen met maar liefst 44%. De Bond heeft er bij de omroepen, overlegorganen en politiek op aangedrongen zich in te spannen voor een gezamenlijke gedragscode ten aanzien van grof taalgebruik.

70% van de Nederlanders vindt dat omroepen vrijwillig een code moeten opstellen ten aanzien van vloeken en ander grof taalgebruik, blijkt uit recent TNS NIPO-onderzoek (Vloeken in Nederland 2007). In de nieuwsbrief Kort&Bondig is een afscheidsinterview met oud-directeur Rijk van de Poll opgenomen, die 22 jaren werkzaam is geweest bij de Bond. Theo Bor (59) heeft de leiding overgenomen. (Zie voor meer info over hem ons persbericht d.d. 31 mei jl.)


---

---

Graag geven we u meer informatie. U kunt daarvoor contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Theo Bor (directeur), telefoon: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.

De nieuwsbrief Kort&Bondig en een afbeelding van de actuele stationsposter kunt u vinden onder Downloads.

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

© Bond tegen het vloeken | Disclaimer | Realisatie Websites Nederland