Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 175/GH
Datum: 3 juni 2008

Gedeputeerde Staten selecteren eerste pilots
landelijk wonen

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben een eerste selectie gemaakt van de pilots landelijk wonen als uitvoering van een onderdeel van het Streekplan Fryslân 2007. Het gaat om twee landgoederen, één in de gemeente Skarsterlân en één in de gemeente Dantumadeel, en één landelijke wooncluster in de gemeente Gaasterlân-Sleat. Ook heeft de provincie zes andere planideeën voor landgoederen en zes planideeën voor landelijke woonclusters genomineerd. De bijzondere woonvormen zijn bedoeld om mensen van buiten de provincie naar Fryslân te laten verhuizen als sociaal-economische impuls.

"Wij willen mensen iets bieden wat nergens anders in Nederland te verkrijgen is. Fryslân is een prachtige provincie om in te wonen en daarom moeten we durven te bouwen voor nieuwe doelgroepen buiten Fryslân. Dit geeft nieuwe impulsen aan Fryslân, zowel economisch als sociaal. Natuurlijk wel in combinatie met een impuls voor de ruimtelijke kwaliteit. Met deze werkwijze willen we ervaringen opdoen"; aldus gedeputeerde Anita Andriesen. De gemeenten ontvangen van de provincie een bijdrage van E 25.000 voor verdere planontwikkeling en invulling van de ruimtelijke kwaliteit. De geselecteerde landgoederen en wooncluster kunnen door de betrokken gemeenten en initiatiefnemers verder worden uitgewerkt en ingevuld via de reguliere planologische procedures. De provincie zal de ontwikkelingen rondom de pilots bijhouden en evalueren, vooral op de herkomst van de nieuwe bewoners, de maatschappelijke meerwaarde en de ruimtelijke kwaliteiten die worden bereikt. De genomineerde pilots moeten nog verder worden uitgewerkt of op onderdelen worden aangepast. Wanneer de uitwerking of aanpassing voldoet, kunnen de planideeën worden geselecteerd als pilots landelijk wonen.

De geselecteerde plannen:

Landgoed Trijntje Wiel, gemeente Skarsterlân
Een nieuw landgoed nabij Broek Noord (Joure) met 16,5 ha. voor natuur- en waterlandgoed en een landgoederf van 1,6 ha. Het landgoed wordt gekenmerkt door het open karakter van natte graslanden en weidegebieden. Alleen het hoger gelegen landgoederf tussen een kade en de vaart wordt geaccentueerd met bomen. Op het landgoederf komen 3 wooneenheden in een bijzondere vormgeving, met een hoge mate van ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast wordt Trijntje Wiel hersteld door hier nieuw water te realiseren in combinatie met onder andere een natuurobservatorium/veldlaboratorium/-vogelkijkhut en een vleermuizenwand/zwaluwenmuur. Over het landgoed lopen recreatieve paden.

Landgoed Driesum, gemeente Dantumadeel
Een nieuw landgoed aan de zuidkant van Driesum van ruim 15 ha, tussen het dorp en de Petsloot (Zwemmer). Er komt een hoofdgebouw met een bijzondere, hoogwaardige vormgeving en 10 wooneenheden, ontmoetingsruimte, loggia's en royaal buitenterras met daarachter een verhoogd, beplant grondlichaam (groene rug) waarin parkeren en opslag worden opgenomen. Met de omvorming van enkele weilanden naar natuur kan de aansluitende natuurzone en de ecologische verbinding langs de Zwemmer worden uitgebreid en versterkt. Verder wordt er een schaatsvijver/speelplas aangelegd, een bosje met een heuvel, gronden voor teelt van kruiden en groenten, en fiets- wandel- en struinpaden.

Wooncluster Kop van Balk, gemeente Gaasterlân-Sleat Een complex van 47 seniorenwoningen met een mix van grondgebonden, levensloopbestendige en luxe woningen en appartementen, in monumentale stijl. Het complex wordt vormgegeven als een exclusieve state aan de oostkant van Balk. Met de woning koopt men ook een recht op (toekomstige) zorg- en servicediensten (zorgzekerheid). Het complex is voorzien van domotica (huiselijke electronica) voor eigen gebruik, een grand café en hobbyruimte inclusief hotelkamers voor gasten van bewoners. Er wordt gedacht aan eigen aanlegplaatsen voor de boot en een binnentuin, geïntegreerd in het landschap.

Noot voor de pers:
Mocht u meer informatie willen over de geselecteerde pilots dan kunt u contact opnemen met de betreffende gemeente.


---- --