Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 176/GH
Datum: 3 juni 2008

Provincie Fryslân onderzoekt inpassing megastallen

De provincie Fryslân start een onderzoek naar de mogelijkheden om megastallen (bijvoorbeeld stallen met capaciteit van minimaal 250 melkkoeien) zorgvuldig in het Friese landschap in te passen. De provincie Fryslân wil op een gedegen manier gemeenten adviseren hoe hier mee om te gaan. Vooral nu de laatste tijd gemeenten meer worden geconfronteerd met bouwaanvragen voor megastallen in het buitengebied. Het Rijk is van mening dat de provincies randvoorwaarden moeten stellen aan de vestiging van megastallen.

"De vraag hoe we in Nederland met megastallen moeten omgaan is actueel en de discussie speelt volop. Als provincie willen we goed weten of en hoe deze bedrijven passen in ons Friese landschap. Daarom hebben we besloten om er een onderzoek naar te starten"; zo zegt gedeputeerde Anita Andriesen. Bij het onderzoek worden verschillende deskundige partijen betrokken zoals LTO. Het is de bedoeling dat in oktober de resultaten bekend zijn.

Het Streekplan van de provincie sluit de komst van megastallen en agrarische megabedrijven niet op voorhand uit. Wel worden hoge eisen gesteld aan de inpassing van agrarische bebouwing in de kernkwaliteiten van de Friese landschapstypen. Naast de maatvoering is dit vooral afhankelijk van nokrichting, kleur- en materiaalgebruik, erfelementen en beplanting. Dit vergt vervolgens lokaal maatwerk. In gemeentelijke bestemmingsplannen voor het buitengebied is agrarische schaalvergroting onder voorwaarden mogelijk. Er worden beperkingen gesteld aan (goot)hoogten van bebouwing en het oppervlak van agrarische bouwblokken. Varkensflats hoger dan 10 m zijn op grond van de bestemmingsplannen niet mogelijk. Ook nieuwe intensieve veehouderijen op nieuwe locaties zijn meestal niet mogelijk.

Provinciale Staten van Fryslân discussiëren dit najaar aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek en van een notitie over agrarische megabedrijven, over de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden voor megabedrijven en megastallen in Fryslân. Ook is er nog de mogelijkheid dat de Staten na aanleiding van de invoering van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (WRO) op 1 juli 2008 al in discussie gaan over de megastallen. De WRO biedt ook de mogelijkheid aan de provincie om aan de hand van een verordening nadere regels te stellen aan de omvang van megabedrijven en megastallen.

Megastallen in Fryslân
In Fryslân staan nu 40 megabedrijven voor melkvee, landelijk zijn er 107. Deze bedrijven hebben 250 of meer melkkoeien. Slechts 1 van de in totaal 77 in Nederland aanwezige megabedrijven voor intensieve veehouderijen (varkens/mestkalveren) staat in Fryslân. In de periode 2000-2005 is het aantal megabedrijven in Nederland toegenomen van 104 tot 184, waarvan 46 intensieve veehouderijen en 34 melkveehouderijen. Het aantal megabedrijven in Fryslân is in deze periode met 15 gegroeid (14 voor melkvee, 1 voor fokvarkens). Als deze trend doorzet dan zullen over 20 jaar 15 tot 50% van de aantallen varkens en melkvee in megabedrijven gehuisvest zijn.


---- --