Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de gemeenteraad

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel informeert u over de onderwerpen die besproken zijn en de besluiten die genomen zijn door de raad tijdens de raadsvergadering van maandag 26 mei. U leest een samenvatting van de belangrijkste punten.

Gast van de raad

Bij de opening van de vergadering is de Gast van de raad welkom geheten door de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Van Doorne. Ook vele aanwezigen op de publieke tribune werden verwelkomd.

Fietsroutes langs Capelse Monumenten

De heer Van den Bremen bood namens de Historische Vereniging Capelle de gemeenteraad een boekje aan met fietsroutes langs Capelse momenten.

Capelse Muziekschool (CMS)

Een uur voor de raadsvergadering werd in een openbare vergadering van de raadscommissie Dienstverlening met veel publiek - gesproken over de laatste ontwikkelingen rondom de Capelse Muziekschool (CMS). De commissie heeft zich uitgebreid laten informeren door wethouder Jacobs.

Het college heeft zich voorgenomen om 2 besluiten te nemen over de CMS. Het college is van plan om de subsidie aan de Stichting Capelse Muziekschool vanaf 1 januari 2009 stop te zetten. De CMS heeft al lange tijd financiële problemen, waarover het bestuur van de CMS al vaak met wethouder Jacobs heeft overlegd. De wethouder legde uit, dat de gemeente de plicht heeft om zorgvuldig met publiek geld om te gaan.

Daarnaast is het college van plan de maandelijkse subsidie aan de CMS van 43.000 tussen juni en december 2008 te gebruiken voor de betaling van de salarissen van de personeelsleden van de CMS. Het verschil tussen de kosten voor de salarissen en de maandelijkse beschikbare subsidietermijnen zal aan de CMS worden gefactureerd. Voordat het college over beide voorgenomen besluiten definitief beslist, heeft de CMS tot 4 juni de gelegenheid om te reageren. Via een persbericht heeft de CMS inmiddels aangegeven naar aanleiding van dit voornemen een faillissement aan te vragen. En de CMS heeft besloten de einduitvoering en de opendag af te lasten.

De commissie sprak zijn zorg uit over deze ontwikkelingen en stelden diverse vragen. De wethouder vertelde dat hij muziekonderwijs in Capelle wil voortzetten en ook niet wil bezuinigen op het geld dat hiervoor beschikbaar is. Wanneer de CMS een faillissement aanvraagt, zou dat betekenen dat al vanaf 1 september een andere organisatie het muziekonderwijs moet gaan verzorgen. Er wordt sinds kort gesproken met een aantal organisaties over het aanbieden van muziekonderwijs. Rond 19.30 uur werd deze commissievergadering beëindigd, omdat de raadsvergadering begon.

Tijdens het vragenhalfuurtje werden door raadsleden kritische vragen gesteld over de CMS aan wethouder Jacobs. Dhr. Van Mourik (GroenLinks) vroeg of het muziek onderwijs vanaf 1 september kan worden gegarandeerd en welke vorm het muziek onderwijs zou hebben. De wethouder kon geen duidelijk antwoord geven, omdat het onderzoek op dit moment in volle gang is. Mw. Breedveld (CDA) vroeg of het muziekonderwijs bij de wethouder in goede handen is en vindt de gevonden oplossing het stopzetten van de subsidie niet creatief. Wethouder Jacobs vindt muziekonderwijs belangrijk en geeft aan zich volledig in te zetten, zodat een vorm van muziekonderwijs aangeboden blijft worden aan de Capellenaren. Mogelijk zal de BSN (Brede School Netwerken) een rol krijgen als coördinator van het muziekonderwijs. De wethouder zal de commissie Dienstverlening op de hoogte houden van de voortgang.

Publiek tijdens de raadsvergadering van 26 mei

Na het vragenhalfuurtje werd - tijdens de raadsvergadering - door 16 personen ingesproken over de CMS. Bezorgde ouders, een leerling en een docent van de CMS hebben hun bezorgdheid op verschillende manier geuit. Ook tijdens de raadsvergadering was veel publiek en pers aanwezig. Leerlingen van de CMS bespeelden hun muziekinstrument en de insprekers kregen applaus. Een van de ouders overhandigde de burgemeester 300 handtekeningen van kinderen uit de wijk s-Gravenland, die willen dat de CMS zal blijven bestaan. Wethouder Jacobs gaf aan dat de CMS nu eerst de tijd krijgt te reageren op de voorgenomen besluiten van het college. Na 4 juni neemt het college een definitief besluit.

De voorzitter van de gemeenteraad burgemeester Van Doorne vertelde het publiek, dat de situatie rondom de CMS geen onderdeel uitmaakt van de agenda van de raadsvergadering van 26 mei. Mogelijk zal in een extra vergadering van de commissie Dienstverlening nog voor de zomervakantie verder over de CMS worden gesproken.

Overige vragen vragenhalfuurtje

* Mw. Keuzenkamp-van Emmerik (CDA) stelde vragen aan wethouder Jacobs over de benoeming van de nieuwe directeur van het Isala Theater;

* Mw. Verweijen-Steenaart (GroenLinks) vroeg wethouder Jacobs naar de problematiek rond het grondwater van de Bermweg;
* Dhr. Meuldijk (Leefbaar Capelle) vroeg wethouder Jacobs naar het hondenpoepbeleid en verbeteringen van de hondenuitlaatplaatsen;
* Ook stelde dhr. Meuldijk vragen aan burgemeester Van Doorne over het depot geneeskundige hulpmiddelen voor gehandicapten;
* Dhr. Heuvelsland (PvdA) stelde vragen aan burgemeester Van Doorne over de verkrijgbaarheid van alcohol en wilde dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol door winkelieren beter nageleefd wordt;

* Mw. Van Cappelle-Konijnenberg (VVD) vroeg wethouder Jaliens naar de aanpak van overlast bij het Cruijffcourt s-Gravenland;
* Dhr. Van Zwienen (Capels Belang) vroeg aan wethouder Jaliens naar de afhandeling van de 400 meter kunstijsbaan in het Schollebos.

Benoeming nieuwe wethouder

Martin Ponte is tijdens de raadsvergadering van maandag 26 mei unaniem voorgedragen door de gemeenteraad en benoemd tot wethouder van Buitenruimte, Recreatie en Water. Ook is hij wijkwethouder geworden van Oostgaarde.

Installatie nieuwe wethouder Martin Ponte

Doordat wethouder Binnendijk is afgetreden en wethouder Moerkerke afwezig is door ziekte hebben de andere collegeleden wethouders Jacobs, Jaliens en burgemeester Van Doorne te maken met een hoge werkdruk. De fractie van de PvdA heeft de heer Ponte voorgedragen aan de raad als vervanger van wethouder Binnendijk. De heer Ponte is versneld benoemd en zal tot september de rol van wethouder voor 50% vervullen. Vanwege deze versnelde benoeming zal de geldende procedure bij de installatie van de wethouder worden afgerond tijdens de raadsvergadering van 7 juli. Hij is ook benoemd tot lid van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Hitlandbos. Martin Ponte is tien jaar raadslid geweest in de gemeente Capelle aan den IJssel voor de PvdA, waarvan zes jaar als fractievoorzitter. Dhr. dr. M.J. van Duin zal dhr. Ponte opvolgen als fractievoorzitter van de PvdA.

WMO Beleidsplan 2008-2001 Door de bomen. Het bos

Alle fracties zijn tevreden met de invulling van het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit beleidsplan is een goed uitgangspunt voor het uitwerken van de WMO. De fracties SGP, CDA, ChristenUnie en Groenlinks dienden gezamenlijk een motie in. De kern van deze motie is dat de fracties het beleidsplan zo concreet mogelijk willen maken. Het gaat vooral om het concreet en helder formuleren van de acties om de doelstellingen te bereiken, de gewenste resultaten en de financiële middelen. Daarnaast willen deze fracties dat de verdere uitwerking van het Wmo-beleidsplan bij de behandeling van de voorjaarsnota 2009 aan de raad ter vaststelling voorgelegd wordt. Het laatste punt van deze motie is dat de raad bij de behandeling van de najaarsnota van 2008 tussentijds geïnformeerd wordt over de voortgang van het proces.

Portefeuillehouder Van Doorne is blij met de complimenten en de wens om het WMO beleidsplan concreter te maken. Na stemming over deze motie is de motie unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Daarnaast is ook het WMO beleidsplan unaniem aangenomen.

Afscheid van raadslid dhr. H.A. Mourik (VVD)

Dhr. Mourik is sinds maart 2006 lid van de gemeenteraad voor de VVD. Hij is door voorkeursstemmen in de raad gekomen en lid geweest van de commissie Dienstverlening.

Hij heeft zich vooral beziggehouden met: Sport, Welzijn, Educatie en Jongeren. Door veranderingen in zijn werk is de combinatie werk/raad niet meer mogelijk. De voorzitter van de gemeenteraad dankt de heer Mourik voor zijn bijdragen en wenst hem veel succes toe in zijn verdere loopbaan.

Meer besluiten van de gemeenteraad:

* Het Verwervingsplan gemeente Capelle aan den IJssel 2008 is unaniem vastgesteld;

* De Gezondheidsnota 2008-2011 "Samen Gezond in Capelle" is unaniem vastgesteld;

* Het voorstel tot benoeming tot leden in diverse commissies is goedgekeurd;

* De gemeenteraad heeft kennisgenomen van het rekenkamerrapport digitale dienstverlening;

* De gemeenteraad heeft kennisgenomen van het rekenkamerrapport grondbeleid.

Meer informatie over de overige besluiten, agenda, notulen en de stukken kunt u vinden op internet in het BestuursInformatieSysteem (BIS) op http://bis.capelleaandenijssel.nl/bis/