Gemeente Breda

Vrachtwagens mogen Dwarsdijk blijven gebruiken

Bouwverkeer mag toch over de Dwarsdijk om de particuliere nieuwbouw aan de Asterdkraag mogelijk te maken.

Met dit besluit onderkent het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Breda de hinder die omwonenden van de Dwarsdijk ondervinden, maar kent zij een zwaarder belang toe aan het realiseren van de nieuwbouw op de particuliere kavels.

Met het vervallen van de tijdelijke bouwweg in april 2007, zag het college zich genoodzaakt een verkeersbesluit te nemen. Dit verkeersbesluit maakt het voor vrachtverkeer mogelijk om via de Dwarsdijk naar de Asterdkraag te rijden. Tegen dit besluit ontving de gemeente 96 bezwaren, voornamelijk van omwonenden van de Dwarsdijk. Het college heeft diverse alternatieve routes onderzocht. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat alternatieve routes een te grote impact zouden hebben op de plaatselijke natuur en gedeeltelijk over particuliere percelen aangelegd zouden moeten worden. De Adviescommissie voor bezwaarschriften concludeert dat de motivering van het college, op basis waarvan het eerdere verkeersbesluit is genomen, niet toereikend was. De commissie adviseert het college om het verkeersbesluit in te trekken en verklaart de bezwaren van de belanghebbenden gegrond.

Het college sluit zich deels hierbij aan. Het gemeentebestuur verklaart de bezwaren van de belanghebbenden ook gegrond, maar laat, met een aanvullende motivering, het verkeersbesluit in stand. Wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling, Janus Oomen: ik heb begrip voor de hinder die omwonenden ondervinden. Maar er is geen alternatief en de overlast is tijdelijk. Daarom treffen we, waar we kunnen, maatregelen op de Dwarsdijk. Het college vindt dat de nieuwbouw op deze particuliere percelen door moet kunnen gaan.

Aan het einde van de Asterdkraag liggen 47 bouwkavels die door particulieren worden bebouwd. Om die bebouwing mogelijk te maken, is een tijdelijke bouwweg om de wijk heen aangelegd. Die bouwweg kwam april 2007 te vervallen in verband met de werkzaamheden van het waterschap aan de Vierde Bergboezem.

Breda, 4 juni 2008