Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1 Heeft u kennisgenomen van het bericht "Islamschool krijgt een NUL"? 1)

ja


2 Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat kinderen onderwijs krijgen op zeer zwakke scholen? Zo ja, deelt u de mening dat de financiering van de Islamitische school Ibn Ghaldoun, die al diverse verbeterkansen heeft gehad, per direct dient te stoppen?

Ja, met u vind ik het onacceptabel dat kinderen geen goed onderwijs krijgen. Daarom is het zaak de onderwijskwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren. Uitgangspunt is dat de kwaliteit van het onderwijs aan de leerlingen te allen tijd moet worden gewaarborgd. De inspectie ziet daarop toe. Voor zwakke en zeer zwakke scholen is een procedure opgesteld om de situatie van de desbetreffende scholen te verbeteren. Zoals uit het overzicht van de zeer zwakke scholen op 1 mei 2008* blijkt, zijn er inmiddels 5 scholen van die lijst verwijderd, omdat de situatie aldaar is verbeterd. Ook voor de Islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun geldt dat deze zeer zwakke school onder geïntensiveerd toezicht van de Inspectie wordt geplaatst.
Voor de manier van omgaan met zeer zwakke scholen geldt een vaste procedure. De vraag naar het per direct stoppen met bekostigen is nu nog niet aan de orde. Elke zeer zwakke school krijgt gelegenheid om de kwaliteit te verbeteren, waarbij de Inspectie van het Onderwijs het proces bewaakt met geïntensiveerd toezicht.


3 Gaat u nu eindelijk de wet zo verruimen dat aanhoudend zeer slecht presterende scholen gesloten kunnen worden? Zo ja, binnen welke termijn komt u met een voorstel hieromtrent?

Staatssecretaris Dijksma en ik zijn voornemens om in het najaar met het eerder aangekondigde wetsvoorstel te komen waarin mogelijkheden worden opgenomen ten aanzien van de relatie bekostiging en aanhoudend zeer slecht presterende scholen.


4 Is er bij u de bereidheid om ervoor te zorgen dat de voorzitter van de Ibn Ghaldounschool niet de bevoegdheid krijgt om een privéschool te openen, zoals hij heeft aangekondigd? Zo neen, waarom niet?

Op grond van artikel 23 van de Grondwet is het stichten van een school vrij. De leerplicht kan echter pas aan een niet uit rijks kas bekostigde, privéschool worden vervuld, indien deze school een school is in de zin van de Leerplichtwet 1969. In die wet is bepaald waaraan die school moet voldoen. De Inspectie van het onderwijs adviseert terzake de leerplichtambtenaar, die dit advies volgt.
Indien die privéschool niet kan worden beschouwd als een school in die zin van de wet, kan aan die school dus niet de leerplicht worden vervuld en zullen de leerlingen een andere school moeten (be)zoeken. Op grond van de Leerplichtwet zijn de verantwoordelijke personen die niet zorgen voor het doen vervullen van de leerplicht, strafbaar.


1) De Telegraaf, 16 mei 2008

*) site Onderwijsinspectie