Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: decentralisatie; de vaart erin houden

04.06.2008

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderschrijft in grote lijnen het rapport Vertrouwen en verantwoorden van de Interbestuurlijke taakgroep gemeenten (commissie-dHondt). Het rapport sluit goed aan bij de eerder verschenen rapporten van de commissie-Bovens en de commissie-Van Aartsen. Met name dit laatste rapport speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het bestuursakkoord Samen aan de slag tussen Rijk en VNG.

De VNG is blij met het pleidooi van de commissie-dHondt voor meer beleidsruimte voor gemeenten. Dit pleidooi leidt tot een verdergaande decentralisatie op maatschappelijk urgente themas. Bij het decentraliseren van taken moet het belang van de burgers steeds voorop staan. Het succes van decentralisatie staat of valt met de mate waarin het Rijk taken kan loslaten en gemeenten ruimte en vertrouwen geeft bij het uitvoeren van deze taken. De VNG is het eens met de commissie dat gemeenten op hun beurt zorgen voor voldoende bestuurskracht en een transparante verantwoording naar hun burgers.

Samen met de taakgroep is de VNG van mening dat met name op de terreinen van zorg, jeugd, participatie en stedelijke ontwikkeling geen tijd te verliezen is. Het is van belang dat met name op de terreinen van de Wmo/AWBZ en de jeugdzorg voortvarend taken worden overgedragen naar gemeenten.

Het rapport doet voorstellen voor het vergroten van de bestuurskracht van gemeenten. Zo pleit dHondt voor deelname van alle Nederlandse gemeenten aan www.waarstaatjegemeente.nl. De VNG deelt dit pleidooi. Het vergroten van de bestuurskracht wordt verder bevorderd door instrumenten als bestuurskrachtmeting, kwaliteitshandvesten en standaarden op het gebied van dienstverlening en ICT. De VNG onderschrijft dit advies van harte en komt de komende maanden met verdere voorstellen op dit terrein.

Op 4 juni 2008, tijdens de Algemene ledenvergadering van de VNG, is het rapport van de Interbestuurlijke taakgroep gepresenteerd en aangeboden aan de minister en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de voorzitter van de VNG. Op basis van een ledenraadpleging zal de VNG tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering op 26 september een officieel standpunt ten aanzien van het rapport innemen.

Den Bosch, 4 juni 2008