Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 4 juni 2008

Autodesk softwaresponsor van de Shell Eco-marathon

Na als sponsor opgetreden te hebben bij de Amerikaanse versie van de Shell Eco-marathon heeft Autodesk zijn naam ook exclusief verbonden aan de Europese versie van het evenement. Autodesk is wereldwijd marktleider in 2D- en 3D ontwerpsoftware voor de branches Architectuur, engineering en constructie, Geospatial, Werktuigbouwkunde, Media en entertainment en Proces en instrumentatie.

De Shell Eco-marathon, een internationaal project van de Nederlandse multinational, heeft van 22 tot 25 mei plaatsgevonden op het Paul Armagnac-circuit in het Franse Nogaro. Tijdens dit evenement probeerden zo'n 200 teams uit 25 verschillende landen met hun zelfontwikkelde voertuigen zo ver mogelijk te rijden met één liter brandstof of het equivalent daarvan.

Tijdens de Shell Eco-marathon namen de teams deel in de categorieën 'UrbanConcepts' of 'Prototypes'. De eerste categorie voertuigen richt zich qua ontwerp en toepassing op de huidige productieauto en speelt dus in op de snel veranderende energiemarkt. Bij de tweede categorie ligt de nadruk op het futuristische design van de voertuigen en speelt de aerodynamica en het juiste - lichte - materiaal een grote rol. In beide categorieën gaat het uiteraard niet om snelheidsrecords, maar om het lage brandstofverbruik, het aerodynamische ontwerp en de milieuvriendelijkheid, zoals de naam van het evenement al suggereert.

De Shell Eco-marathon is een ideale proeftuin, waarin de deelnemers de kans krijgen om hun ideeën op het gebied van energie-efficiënt design concreet te testen en hun ervaringen uit te wisselen. Duurzame mobiliteit, milieubewustzijn en de ontwikkeling van betaalbare alternatieven voor de huidige fossiele brandstoffen zijn de kernwoorden van dit ambitieuze project. De Eco-marathon is bovendien een schoolvoorbeeld van interactie tussen de industrie en de academische wereld, aangezien de deelnemers met raad en daad bijgestaan worden door gerenommeerde bedrijven. Zo heeft Autodesk onder andere gratis software ter beschikking gesteld om de teams te helpen bij hun vooruitstrevende ontwerpen.

Om ook andere toekomstige ontwerpers en ingenieurs de mogelijkheid te geven hun kennis te vergroten, heeft Autodesk de zogenaamde Student Engineering & Design Community opgezet (www.autodesk.com/edcommunity). Deze community telt al meer dan 130.000 leden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De leden van de community, veelal studenten en leraren, hebben gezamenlijk al zo'n 500.000 gratis licenties gedownload. Met meer dan 160.000 downloads is het programma Inventor Professional een van de populairste applicaties gebleken.

Ook de Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool / TH Rijswijk hebben Inventor Professional gebruikt bij hun Eco-marathonvoertuig. Hun aerodynamische ontwerp bleek wederom zeer succesvol: na hun eerste plaats in de stadsautocategorie 'Urban Concepts' in de Eco-marathon van 2007, waarbij ze 557 kilometer aflegden, slaagden ze er dit jaar in maar liefst 848 kilometer te rijden op het waterstofequivalent van één liter Euro 95. Dit leverde de Hydro Cruisers niet alleen de eerste plaats op, maar ook een wereldrecord.

Ook in de Amerikaanse versie van de Eco-marathon heeft de software van Autodesk zijn waarde bewezen. De teams die als derde, tweede én eerste zijn geëindigd, hebben hun voertuigen namelijk ontworpen met Autodesk-applicaties. Programma's als Autodesk Inventor maken het bijvoorbeeld mogelijk de testfase van voertuigen grotendeels digitaal af te handelen, waardoor dure veranderingen aan een fysiek prototype tot een minimum beperkt blijven.

-------------------------------------------



Ingezonden persbericht