Time : 16:04:56
Date : 04 June 2008
Sender Name: Regie der Gebouwen

REGIE DER GEBOUWEN - Gevelreiniging en restauratie van de Hallepoort te Brussel

De Hallepoort te Brussel ziet er als nieuw uit. De federale Regie der Gebouwen startte in maart 2007 met de gevelreiniging en restauratie van deze unieke getuige van de versterkte stadsomwalling in Brussel. De werken zijn voltooid, de stellingen werden verwijderd, een nieuwe museale inrichting is klaar om ontdekt te worden.

De oorspronkelijke gevels van de Hallepoort uit de 14de eeuw, zijn opgetrokken in Lediaanse kalksteen, een natuursteen die zeer homogeen van structuur is en licht zandkleurig van tint. Bij de grote transformatiewerken in de 19de eeuw, gebruikte architect Hendrik Beyaert een Gobertangesteen. Deze is bleker en grijzer van kleur en in een veel kleinere laagdikte aanwezig in de gevels.

Een belangrijk deel van de gevel werd terug opgevoegd, sommige stenen werden vervangen, de gevel werd volledig gereinigd, de bliksemafleiders werden vervangen, de leien dakbedekking werd hersteld en het smeedwerk op het dak werd gerestaureerd.

Een belangrijke nieuwigheid is het terug in gebruik nemen van de grote poort aan de zijde van de gemeente Sint-Gillis. Via een houten loopbrug bereikt men de toren en 's avonds wordt deze toegang afgeschermd met een maliënscherm.

In de toren werd de kelderverdieping bevloerd. De vloeren op de eerste en tweede verdieping werden vernieuwd en de nodige elektriciteitsvoorzieningen werden aangelegd voor o.a. audiogidsen en beeldschermen. Daarnaast zorgt een hightech verlichting voor een aangename sfeer en de polyvalente zolderruimte kreeg een warme kleur.

De Regie der Gebouwen voerde deze werken uit in overleg met de Koninklijke Commissie en de dienst Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De werken werden mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Nationale Loterij.

Technische fiche

- Bouwheer: Regie der Gebouwen

- Gebruiker: Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis
- Einde van de werken: mei 2008

- Aannemer: NV Monument Vandekerckhove

- Kostprijs der werken: 1,9 miljoen ¤ (btw inclusief)


* * *
De Hallepoort is het laatste overblijvende deel van de tweede omwalling van de stad Brussel uit de tweede helft van de 14de eeuw. De toren is sinds 1990 beschermd.

De Hallepoort wordt vandaag gebruikt door het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis. De tentoonstellingsruimte is verspreid over drie niveaus. Vanaf 6 juni 2008 is de tentoonstelling "Septentrion" over de geschiedenis van de Brusselse stadsomwalling toegankelijk voor het publiek.

Reeds in 1840 werd door architect Hendrik Beyaert een nieuwe gevel gebouwd aan de zijde van de stad Brussel evenals neogotische openingen aan de zijde van de gemeente Sint-Gillis. Er werden ook belangrijke transformaties uitgevoerd met ondermeer de plaatsing van een dak, torentjes, een zolderruimte, een monumentale trap,... In 1976 sloot de Hallepoort haar deuren om veiligheidsredenen. Na een archeologische studie en renovatiewerken opende het monument terug haar deuren in 1991.

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 70 70
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedergebouwen.be http://www.regiedesbatiments.be