Dexia Bank



IECBW, intercommunale voor waterproductie en -distributie: het eerste Belgische overheidsbedrijf dat de integrale ISO-certificering ISO 9001 (Kwaliteit), OHSAS 18001 (Veiligheid), ISO 14001 (Milieu), EMAS en SA 8000 (Ethische Verantwoordelijkheid) krijgt.

4/06/2008

Nadat IECBW zich in 2005 op de weg van het duurzame beheer begaf, past ze thans een beheersbeleid toe waarin Kwaliteit, Veiligheid, Milieu en Ethische Verantwoordelijkheid zijn opgenomen.

IECBW wordt op die manier het 1^ste Belgische overheidsbedrijf dat de viervoudige certificering voor het gehele geïntegreerde beheerssysteem krijgt.

"Wij zijn erg trots op deze prestatie, want ze bevestigt en vergroot onze inzet om aan onze cliënten een kwaliteitsvolle dienstverlening aan te bieden", onderstreept Alain GILLIS, directeur-generaal van IECBW.

"De IECBW-klant staat voor ons centraal in ons denken en doen".

Dit project kon worden verwezenlijkt dankzij Dexia Bank en zijn programma Dexia Performance, een reeks adviesdiensten op het vlak van kwaliteitsbeheer, bestemd voor de openbare besturen en de instellingen uit de sociale sector.

Waarom deze certificeringen?

IECBW mocht de voorbije 5 jaar een zeer sterke groei optekenen. Om goed te kunnen blijven presteren, moest haar organisatie worden herzien en haar interne structuur aangepast.

IECBW had in het kader van duurzaam beheer een viervoudig streefdoel voor ogen: steeds beter aan de verwachtingen van de klanten voldoen, bijzondere aandacht besteden aan de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, de milieu-impact van onze activiteiten zo veel mogelijk beperken en een bedrijfscultuur ontwikkelen gebaseerd op de naleving van de ethische regels.

Is certificering een modeverschijnsel ?

"Niet echt", repliceert Alain GILLIS. "Deze certificeringen zijn geen verworvenheid, maar een kwaliteitswaarborg die elke dag weer bevestigd moet worden. IECBW streeft ononderbroken naar verbetering. Het gaat er in de eerste plaats om een kwaliteitsvolle openbare dienstverlening te garanderen, door 24 uur per dag en in alle omstandigheden aan onze klanten een voldoende hoeveelheid water van onberispelijke kwaliteit te leveren. We willen onze activiteiten immers tegen de beste prijs voor de klant en in volle transparantie beheren."

De intercommunale wil duidelijk haar activiteiten in een context van duurzame ontwikkeling uitoefenen en haar klanten een kwaliteitsvolle dienstverlening bezorgen.

Een dergelijk streven veronderstelt dat de organisatie van het bedrijf, de middelen, de doelstellingen en ons partnerschap met privéondernemingen (leveranciers, studiebureaus en aannemers) voortdurend kritisch worden bekeken.

De gemeenschappelijke inzet van de directie en van alle personeelsleden vormde de sleutel voor het welslagen van dit project.

IECBW is trots om voor de overheidssector als een voorbeeld te kunnen gelden. Ze draagt op die manier bij tot de herwaardering van het imago van de openbare diensten en bewijst dat het mogelijk is om voor dit soort opdrachten even goed, zo niet beter te presteren dan de privésector.

KWALITEIT > Norm ISO 9001: gericht op de voortdurende verbetering van een organisatie met het oog op een zo groot mogelijke tevredenheid van haar klanten.

VEILIGHEID > Norm OHSAS 18001: gericht op de voortdurende verbetering van de werkmethodes met het oog op een beperking van de risico's voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers in het kader van hun dagelijkse activiteiten.

MILIEU > Norm ISO 14001 en Europees reglement EMAS: gericht op de voortdurende verbetering van de werkmethodes om de impact van de activiteiten op het milieu te beperken.

ETHISCHE VERANTWOORDELIJKHEID > Norm SA 8000: gericht op de voortdurende verbetering van de werkmethodes conform de ethische regels, normen en waarden die aan de organisatie zijn opgelegd.

Voor meer informatie

Nathalie SWAELENS
Communicatie

Tel.: 067/280 106 - Gsm: 0494/51 27 82 - n.swaelens@iecbw.be

Foto's en illustraties beschikbaar op verzoek.

Meer over de IECBW

Zuivere intercommunale - Producent en distributeur van drinkwater

Aantal afnemers: 220 000 inwoners verdeeld over 12 gemeenten in Waals-Brabant en 1 gemeente in Henegouwen

IECBW in cijfers

Eigen productie / jaar: +/- 7 660 000 m3 water
Geleverde hoeveelheid water: 12 277 000 m3
Aantal aansluitingen: 73 451
Personeel: 94
Omzet: 26 000 000 EUR