Gemeente Twenterand


Rekenkamercommissie Twenterand:
Nieuwe aanpak gemeentelijke subsidiëring noodzakelijk

De subsidieverordening van de gemeente Twenterand, anno 2003, voldoet op verschillende onderdelen niet aan de landelijke normen. De inhoud van het gemeentelijke beleidskader is, voor zover aanwezig, erg beperkt door ondermeer het ontbreken van beleidsdoelen en procesbeschrijvingen. Dat concludeert de Rekenkamercommissie van de gemeente Twenterand uit haar onderzoek naar de subsidiëring van de gemeente.
De Rekenkamercommissie heeft onderzocht of de subsidiëring aan de wettelijke en professionele normen voldoet en heeft daaruit aanbevelingen voor verbetering afgeleid.

Jaarlijks worden door instellingen en verenigingen ongeveer 160 subsidieaanvragen ingediend. Tussen 80% en 90% wordt toegewezen. De laatste jaren is jaarlijks bijna 3 miljoen euro verstrekt in vorm van budgetsubsidies, donaties, incidentele subsidies en sportsubsidies. Dat is ruim 4% van de gemeentebegroting. Meer dan 95% is budgetsubsidie (o.a. Stichting Welzijn Web/Accent In het onderzoeksjaar van naam veranderd, Bibliotheek, Stichting Peuterkwartier, Muziekschool).

Beoordeling
In veel subsidieaanvragen en verantwoordingen ontbreekt informatie over de aanvrager, haar doelstellingen, haar activiteiten en de meerwaarde van de activiteiten. De controle door de gemeente tijdens de uitvoering van de activiteiten en verantwoording achteraf schiet daarom tekort. De uiteindelijke beoordeling van het maatschappelijke effect van de subsidie hangt sterk samen met wie daarover oordeelt. Door het ontbreken van specifieke subsidiedoelen in het beleidskader is de effectiviteit van subsidiëring niet vast te stellen.

Burger gematigd positief
De grote (budget-)subsidieontvangers beklagen zich over de weinig inschikkelijke benadering van de gemeente. Onder de burgers van Twenterand overheerst een gematigd positief oordeel over de gemeentelijke subsidiëring. Daarbij is opmerkelijk dat subsidiëring van peutergerelateerde activiteiten het laagst scoren. Een ander opmerkelijk gegeven is dat een derde van de burgers meent dat subsidiëring een kerngebonden aangelegenheid is. Even groot is het deel dat meent dat subsidiëring vooral een gemeentezaak is en dat geen rol mag spelen hoe de verdeling daarbij over de woonkernen uitvalt.

Uitvoeren van aanbevelingen
Met de betrokken ambtenaren is maandelijks door de onderzoekers gecommuniceerd op basis van tussentijdse onderzoeksbevindingen. Het doel daarvan is een bijdrage te leveren aan de nieuwe beleids-subsidieverordening van de gemeente Twenterand.

De Rekenkamercommissie doet in het rapport onder meer de volgende aanbevelingen:

* de gemeentelijke subsidieverordening aanpassen aan de landelijke normen;
* de gemeente dient vast te stellen wat men met het subsidiebeleid wil bereiken;
* het subsidiebeleid dient eenduidig en transparant naar de instellingen gecommuniceerd te worden;
* tussen Budgetsubsidies en overige subsidies dient onderscheid gemaakt te worden;
* een controlesysteem moet opgezet worden.

Rekenkamercommissie
Sinds begin 2006 heeft Twenterand zoals alle gemeenten in Nederland een rekenkamercommissie. Doel van die commissie is de gemeenteraad te ondersteunen bij de kaderstelling en controle van het gemeentelijke beleid en de uitvoering daarvan. De rekenkamercommissie onderzoekt, in hoeverre de gemeente effectief, efficiënt en volgens de regels te werk gaat.
De commissie bestaat in principe uit vijf leden: drie interne leden, afkomstig uit de gemeenteraad. En twee externen, waarvan één lid voorzitter is, van buiten de gemeentelijke organisatie, met bestuurlijke en onderzoeksmatige ervaring.

» 2008-05-27 Eindrapport Subsidiëring Rekenkamercommissie Twenterand.pdf http://www.twenterand.nl/brein/website/webgen.nsf/pages/_8493A21206375982C12574570026BF1B/$file/2008-05-27%20Eindrapport%20Subsidi%EBring%20Rekenkamercommissie%20Twenterand.pdf