Essent


Persbericht

Consortium start pilotproject met algen

In Delfzijl start in september een ambitieus proefproject om uit algen duurzame basisgrondstoffen te ontwikkelen voor toepassing in verven en als biobrandstof. Hiertoe heeft AkzoNobel samen met Essent, algenproducent Ingrepro en Wageningen Universiteit en Researchcentrum een consortium opgericht.

Doel van de proef, met een looptijd van vier jaar, is om de technische en economische haalbaarheid van deze processen en de functionaliteit van de basisgrondstoffen vast te stellen. SenterNovem ondersteunt het initiatief.

Duurzame grondstof
"Wij kijken steeds nadrukkelijker naar duurzame alternatieven", verklaart Hans Feenstra, die het project namens AkzoNobel voorbereidt. "In dat licht bezien bieden algen ons wellicht de mogelijkheid om hernieuwbaar basismateriaal te produceren. Behalve als biobrandstof zijn de algen voor AkzoNobel vooral ook interessant als mogelijke duurzame grondstof voor verven." Het biedt de onderneming een prima gelegenheid om, naast de bestaande hoogwaardige kennis en expertise op het gebied van chemie en coatings, ook vertrouwd te raken met bioprocessen. "Op termijn zou bioraffinage voor AkzoNobel wellicht nieuwe kansen kunnen bieden", aldus Feenstra. "We werken nu aan innovatieve antwoorden op de vragen van morgen."

`Groene' bouwstoffen
In het kader van de proef worden in Delfzijl twee vijvers aangelegd met een algenpopulatie. Vanuit de warmtekrachtcentrale op de locatie, een joint venture van AkzoNobel en Essent, wordt een deel van de rookgassen met het daarin aanwezige CO2 in deze algenvijvers gebracht. De algen nemen het CO2 op en zetten dit vervolgens om in zuurstof. Hierdoor vermeerderen de algen zich, waarna ze in het vervolgproces worden gewonnen en gedroogd. Feenstra: "Via bioraffinage en opwerking verkrijgen we `groene' bouwstoffen voor verven en biobrandstof. In de proef onderzoeken we de beste omstandigheden en methoden om algen, waarvan meer dan 80.000 soorten bestaan, op grotere schaal en in een industriële omgeving te kweken."

Cruciaal
In het consortium participeert Essent vanwege haar interesse in het gebruik van CO2 uit rookgassen van centrales en de mogelijke inzet van algen als biomassa en -brandstof.
Ingrepro is verantwoordelijk voor de productie en opschaling van de geselecteerde algenfracties, terwijl Wageningen Universiteit en Researchcentum fundamenteel onderzoek verricht naar algenbiologie en scheidingstechnieken. Feenstra: "De voortdurend toenemende vraag naar energie en chemische grond- en hulpstoffen maakt dat de zoektocht naar duurzame en daarmee rendabele alternatieven van cruciaal belang is."

Geplaatst: 4 juni 2008

* © Essent 2008|


© Essent 2007