AutoRai

Zweden leidt de race om reductie CO2-uitstoot

(6/4/2008)
De markt voor E85 flex-fuel autoâs floreert. Saab, de grootste leverancier van flex-fuel autoâs in Europa, bracht onlangs de 100.000e flex-fuel auto op de Zweedse markt â een Saab 9-3 BioPower. Juist dit model levert de grootste bijdrage aan de leidende positie van Zweden in de wereldwijde zoektocht naar alternatieve brandstoffen.

De verkoop van de eerste driehonderd flex-fuel autoâs in Zweden nam zeven jaar in beslag. Zes jaar later telde Zweden maar liefst 50.000 flex-fuel autoâs en alleen al in de afgelopen vijftien maanden is dat aantal verdubbeld â het bewijs dat de markt explosief groeit. Een van de sleutels tot dit succes is de eendrachtige samenwerking tussen de regering, lokale overheden, brandstofproducenten, retailers en autofabrikanten.

Johan Bergstad uit Stockholm werd onlangs eigenaar van de 100.000ste bio-ethanolauto: "Behalve dat het milieu erbij gebaat is, heeft het rijden in een flex-fuel auto ook veel economische voordelen. Denk aan belastingverlaging, geen tolheffingen en de mogelijkheid om gratis te parkeren."

"Bio-ethanol is een van de voornaamste oplossingen voor een duurzame toekomst", zegt Anna Langenius, Manager BioPower bij Saab Automobile. "De infrastructuur is er, net als de technologie, en op dit moment beschouwen we het als de beste manier om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te dringen."

De eerste BioPower-auto, de Saab 9-5 BioPower, debuteerde in 2005 en sindsdien vertonen de verkoopcijfers van Saabs BioPower-modellen een stijgende lijn. De combinatie van een uniek product en de juiste timing gaf Saab vanaf de start een belangrijke voorsprong. Het toepassen van de turbotechnologie van Saab maakt het mogelijk dat het motorvermogen met 30 pk toeneemt wanneer gebruik wordt gemaakt van bio-ethanol E85, terwijl â vergeleken met benzine â ook een duidelijke verlaging van de CO2-uitstoot van-bron-tot-wiel wordt bereikt.

"De consument omarmt nieuwe milieuvriendelijke technologieën," concludeert Anna Langenius, "zolang het hem of haar maar geen problemen of ergernis oplevert."