'Poëzie uit De Zak' in nieuwe Ballustrada

ZEELAND, 20080604 -- Het literaire tijdschrift Ballustrada besteedt in het nieuwe dubbelnummer speciale aandacht aan Zeeuwse dichters. Dat gebeurt in de vaste rubriek Laaglandse Poëzie. Deze rubriek biedt gelegenheid aan gastauteurs om een groep dichters te introduceren. De selectie gebeurt aan de hand van persoonlijke voorkeur, geografische bepaaldheid of bijvoorbeeld omdat de samensteller een bepaalde richting in de poëzie wil verduidelijken.


In dit geval bevat de rubriek de poëtische neerslag van het project Dichter in het Landschap, een initiatief van het Bezoekerscentrum De Schaapskooi te Nisse en Veronica Frenks, publiciste. De laatste heeft ook de dichters geselecteerd: Andreas Oosthoek, Wim Hofman, Thom Schrijer, Jan J.B. Kuipers, Theo Raats, Anna de Bruijckere, André van der Veeke, Peer van Meer, Sandra Burgers, Lau Vleugelhof en Laurens Geerse. Alle dichters maakten een gedicht over het landschap in De Zak van Zuid-Beveland. Over bloemdijken, kreken, welen, heggen, Zeeuwse wolken en het bodemloze uitzicht.
De dichters zijn gefilmd tijdens het lezen van hun gedichten door Ramon de Nennie. De door hem samengestelde film kan binnenkort door gasten in het bezoekerscentrum bekeken worden. Ook de abonnees van Ballustrada krijgen over een tijdje een DVD met de film thuisgestuurd. André van der Veeke schreef de inleiding bij de gedichten in het blad.

Aan de nieuwe Ballustrada werken verder mee de bekende dichters Hans Verhagen, Job Degenaar en Margreet Schouwenaar. In de Vertaalrubriek brengt Kees Klok gedichten van de Grieks-Cypriotische dichter Stephanos Stephanides. Minor schreef een column met een herdenkingstekst van Jan Eijkelboom, uitgesproken op 12 april jl. in het Dordrechts Museum tijdens de herdenkingsplechtigheid van de overleden dichter.

Voorts is er opmerkelijk proza van Dick O. Schulz, Guido Eekhaut, Arjen van Meijgaard, Paul van Leeuwenkamp, Johan Everaers, Theo Raats en Jan J.B. Kuipers. Behalve de mail-artaflevering 'Haaks Op' van Ko de Jonge is er deze keer ook grafiek te bewonderen van de jonge Zeeuwse kunstenaar Ko de Kok.
Voor de volgende jaargang van Ballustrada, de 23ste alweer, staan diverse projecten op stapel, zoals een prozaspecial 'Het Oosten en wij'.




Ingezonden persbericht