FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten peilt mening supermarktpersoneel over werkgeversbod in Roermond

Donderdag 5 juni bezoekt vakbond FNV Bondgenoten vestigingen van AH, C1000, Jumbo, Jan Linders en SBD in Roermond. Aanleiding is de stroeve cao-onderhandelingen met de werkgevers in de supermarktbranche. De vakbond wil graag van werknemers zelf horen wat zij van het bod van de werkgevers vindt.

Nicole Boonstra, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "Wij vinden dat werkgevers moeten investeren in de toekomst. Dit vertaalt zich in onder andere het loon, werken op zaterdag, de toeslagen en het afschaffen van de jeugdschalen. Maar de werkgevers willen hier niet aan. Ze bieden 3,25 procent loonsverhoging en willen dat iedereen vanaf volgend jaar verplicht kan worden om 24 in plaats van 12 zaterdagen te werken."

Naast de looneis van 3,5 procent en zeggenschap voor werknemers vindt FNV Bondgenoten dat de werkgeversorganisaties moeten investeren in een prettige, veilige en gezonde werkomgeving en in de toekomst van de branche. Het werken in de supermarkt moet leuk blijven en jongeren moeten een toekomst kunnen opbouwen in de branche. Boonstra: "We willen meer rechten voor jongeren, afschaffing van de jeugdschalen en we willen dat de flexibele contracten worden omgezet in vaste contracten."

In de supermarktbranche zijn ruim 200.000 mensen werkzaam; meer dan 60 procent hiervan is jonger dan 22 jaar. Een ruime meerderheid van de werknemers heeft geen vast contract; slechts 18 procent van de werknemers heeft een fulltime contract.

---