Gemeente Utrecht

Geen nieuwe locatie Veemarkt. Belang
woningen leidt tot sluiting Veemarkt

De gemeenteraad heeft in september
2005 besloten om zo'n vijfhonderd woningen te bouwen op het Veemarktterrein. De afgelopen jaren is intensief gezocht naar een alternatieve locatie om de activiteiten van de Veemarkt voort te zetten en daarbij ook gelijk een plek voor de Utrechtse Bazaar mogelijk te maken. Er is echter geen locatie gevonden die dezelfde grootte en dezelfde faciliteiten heeft als het huidige terrein. Een kleinere locatie leidt tot hogere kosten. Het belang van woningbouw brengt het college tot het voorstel om het Veemarktcomplex te sluiten.

De stichtingskosten van een nieuw
`Veemarktcomplex' in Utrecht komen uit op circa 45 miljoen euro. Dat vindt het college een onverantwoorde uitgave. De exploitatie van het Veemarktcomplex is geen gemeentelijke kernactiviteit, die de gemeente zelf risicodragend uit moet voeren. Bij de afweging heeft ook de economische functie van het complex voor de Utrechtse economie een rol gespeeld.
De meeste activiteiten op het
Veemarktcomplex hebben maar een beperkte functie voor de inwoners van de stad.

Wel ziet het college de relevantie van een aantal
sociaal maatschappelijke evenementen en wil het behulpzaam zijn bij het zoeken naar een alternatieve locatie voor deze evenementen tot aan de voorgenomen sluiting per 1 januari 2011. De Utrechtse Bazaar kan op een al bestaande locatie op Leeuwesteijn Zuid worden ondergebracht. Medewerkers van de Veemarkt en de contractpartijen zijn vandaag van het besluit van het college op de hoogte gebracht.

Gesteld voor de keuze voor woningbouw of het
doorgaan met de huidige Veemarkt kiest het college voor het belang van woningbouw. De vraag van Utrechters naar woningen blijft onverminderd groot en het bouwen van ten minste vijfhonderd woningen op het Veemarktterrein is van groot belang voor de stad. Alle woningen worden duurzaam gebouwd en 40 % zal sociale woningbouw zijn. Het college hoopt binnen een paar weken de uitgangspunten voor woningbouw op dit terrein te kunnen presenteren.

Noot voor de media
Voor meer
informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48.