Gemeente Harlingen

Gemeenten Noordwest Fryslan eens over woningbouwopgave tot 2016 6-6-2008
Naar aanleiding van de bevolkingsprognose en het onlangs verschenen Woonbehoefteonderzoek Fryslân 2007 hebben de gemeenten Harlingen, Ferwerderadiel, het Bildt en Franekeradeel overleg gevoerd over de toekomstige bouwopgave in deze regio. Uit het onderzoek blijkt dat de vraag naar woningen in de toekomst door stagnatie van de groei en/of afname van de bevolking op langere termijn zal afnemen. Dit betekent dat de woningbouwopgave bijgesteld moet worden en dat tot 2016 behoefte is aan een toevoeging van 1600 woningen. De gemeenten hebben geconstateerd dat de huidige restrichtgetallen van woningbouwcontingenten voldoende zijn om aan deze vraag tot 2016 te voldoen.

Regionale afspraken
In het streekplan heeft de Provincie aangegeven dat zij graag ziet dat de gemeenten regionale afspraken maken over de woningbouwopgave. Om die reden zijn de gemeenten tot dit overleg gekomen. De verwachting is dat de huidige nog te bouwen beschikbare woningen tot 2010 voldoende zijn om aan de verwachte vraag van woningen tot 2016 te kunnen voldoen. De gemeente Ferwerderadiel heeft hierin wel een knelpunt. De andere gemeenten hebben aangegeven dat dit knelpunt binnen de regio opgelost gaat worden.
Verschil speerpunten stad/dorp
De gemeenten hebben oog voor het grote verschil tussen het stedelijk bundelinggebied Harlingen/Franeker en de problematiek van de dorpen op het platteland. In het stedelijk gebied zal naast herstructurering uitbreiding van het aantal woningen speerpunt blijven. Voor de dorpen zal in de komende jaren met name de vitaliteit en dus de kwaliteit meer aandacht moeten krijgen.

Ontwikkelingen
De gemeenten hebben aangegeven dat zij regelmatig met elkaar om tafel gaan zitten om over de woningbouwontwikkelingen en actuele thema's te praten. In een eerstvolgend overleg zullen de problematiek van de leefbaarheid van de dorpen en de huisvesting van buitenlandse werknemers op de agenda staan.