Politie Zaanstreek-waterland

Zaandammer gedagvaard voor verzet en valse aangifte

Zaandijk, 6 juni 2008

Zaanstreek Waterland, 06-06-2008 o Een 22-jarige Zaandammer wordt gedagvaard voor verzet tijdens zijn aanhouding en het doen van valse aangifte. In juni vorig jaar werd de Zaandammer aangehouden op de Gedempte Gracht. De verdachte beweerde vervolgens mishandeld te zijn tijdens zijn arrestatie en deed aangifte tegen een aantal politieagenten. Hij beweerde ook dat hij was geslagen terwijl hij geboeid in een politieauto zat.

Het bureau interne onderzoeken van de politie stelde een
strafrechtelijk onderzoek in waaruit is gebleken dat de verdachte verbaal agressief gedrag vertoonde en een slaande beweging maakte naar een politieagent. Als reactie daarop heeft de agent de verdachte een klap in het gezicht gegeven, om het verzet te breken. Vervolgens verzette de Zaandammer zich tegen zijn aanhouding. Van excessief geweldsgebruik door (meerdere) politieambtenaren is absoluut geen sprake geweest. Dit wordt onderbouwd door de beelden van het cameratoezicht. Ook is niet bevestigd dat de man terwijl hij geboeid in de politieauto zat in zijn gezicht is geslagen. Tijdens zijn verhoor heeft de verdachte verklaard dat hij een valse aangifte heeft gedaan met de bedoeling de agenten te straffen.

De zaak is vervolgens naar justitie gestuurd. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie in deze zaak een beslissing genomen. Het OM heeft het door de betreffende politieambtenaar gebruikte geweld, gezien de omstandigheden, als proportioneel beoordeeld. Daarnaast zag het OM aanleiding genoeg om tegen de aangever proces-verbaal op te laten maken wegens het doen van valse aangifte en het plegen van verzet. De Zaandammer kreeg een transactie aangeboden. Maar omdat die tot nu toe nog niet is betaald zal hij worden gedagvaard. Hij zal zich dus voor de rechter moeten verantwoorden.