Gemeente Winterswijk


Uitbreiding minimabeleid gemeente Winterswijk

5 juni 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om in te stemmen met een uitbreiding van het minimabeleid voor 2008. De herziening van het beleid was oorspronkelijk gepland voor 2010. Het Rijk stelt de gemeente in 2008 tot en met 2011 extra middelen ter beschikking in het gemeentefonds, bedoeld voor armoedebestrijding en met name op armoedebestrijding onder kinderen. Met deze middelen kan de gemeente een aantal activiteiten opstarten. De gemeente springt hiermee in op de aandacht die het minimabeleid momenteel in de politiek en media krijgt.

De middelen die de gemeente in 2008 ontvangen heeft, worden ingezet om alle kinderen die in 2008 naar de brugklas gaan en waarvan de ouders een inkomen op of net boven het minimum hebben een computer met toebehoren te geven ( maximaal ¤ 750,- per gezin) en een abonnement op een internetprovider (maximaal ¤20,- per maand), voor de uitbreiding van schuldhulpverlening en voor voorlichtingsactiviteiten. Het besluit over het geld dat de gemeente in 2009 ontvangt, is aangehouden. Het college wil hierover eerst afstemming krijgen over het subsidiebeleid sport, de verlengde schooldag en de culturele activiteiten voor de jeugd.

Armoedeval
Om armoedeval te voorkomen (het effect dat optreedt wanneer iemand met een uitkering er in inkomen op achteruitgaat als hij of zij een betaalde baan krijgt) werkt de gemeente in het nieuw voorgestelde minimabeleid niet langer met een inkomensgrens, maar met een combinatie van inkomensgrens en draagkracht.

Convenant 'Kinderen doen mee'
Op 30 juni 2008 zal de gemeente Winterswijk een convenant ondertekenen met staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken. In dit convenant, onder de naam "Kinderen doen mee" neemt de gemeente de verplichting op zich om de komende jaren ten minste de helft van de kinderen te bereiken die in armoede opgroeien. De ondertekening zal in Stadion Galgenwaard in Utrecht plaatsvinden. Tijdens die bijeenkomst zal de staatssecretaris persoonlijk de convenanten tekenen met alle gemeenten die hebben toegezegd om zich te willen inspannen voor de armoedebestrijding onder kinderen.

Minimabeleid
Het minimabeleid van de gemeente Winterswijk bestaat uit een aantal onderdelen, te weten: kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen, terugvordering, schuldhulpverlening, collectief aanvullend pakket voor de zorgverzekering, reïntegratie, uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening, klussendienst, kinderopvang, bijzondere bijstand en voorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning.