Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 6 juni 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Naar aanleiding van de nieuwe rondzendbrief over de reguleringsimpactanalyse (RIA) en de compensatieregel administratieve lasten wijzigt de Vlaamse Regering haar Huishoudelijk Reglement. De RIA-rubriek wordt omgevormd tot 'Kwaliteit van de regelgeving'. Daarnaast wordt het reglement geactualiseerd conform de benamingen in de nieuwe organisatiestructuur van de Vlaamse administratie en worden de gewijzigde afspraken rond toezending van documenten aan de Secretarie opgenomen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
Na advies van de MiNa-raad, de SERV, de MORA en de VREG keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed met diverse bepalingen over leefmilieu, energie en openbare werken. Het decreet moet diverse decreten over leefmilieu en energie aanpassen op basis van een reeks opmerkingen van de Inspectie van Financiën. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen 'Leidingstraat Heers-Tongeren' en 'Leidingstraat Zandhoven-Ranst'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Op- en afrittencomplex A12 Willebroek-Noord'. Aanleiding tot de opmaak voor dit GRUP is de aanleg van een nieuwe Boulevardbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Willebroek, noodzakelijk voor de afwerking van dit kanaalvak tot 10.000 ton.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de sectorconvenants. De sectorconvenants zijn uitgegroeid tot een krachtig instrument voor het verwezenlijken van een sectoraal beleid dat versterkend werkt ten aanzien van het arbeidsmarktbeleid. Om de werking van de sectorconvenants binnen het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid te verzekeren voor de toekomst is het aangewezen om de stap naar een decretale verankering te zetten. Het decreet voorziet in een rechtsgrond voor het sluiten van convenants tussen de Vlaamse Regering en de sectoren. Het bepaalt de sectorspecifieke maatregelen die erin kunnen worden opgenomen. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de uitvoering van het sectoraal akkoord 2005-2007 wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State, definitief het personeelsstatuut van het contractueel instructiepersoneel en het technisch omkaderingspersoneel van de VDAB. De aanpassing betreft onder meer de versnelde baremieke verhogingen: de overgang van salarisschaal 1a naar 1b gebeurt na drie jaar functionele anciënniteit en een gunstige beschrijvende beoordeling; de overgang van 1b naar 1c gebeurt na zes jaar functionele anciënniteit en een gunstige beschrijvende beoordeling.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de organisatie van het experimenteel voltijds gewoon secundair onderwijs volgens een modulair stelsel. Het besluit legt de opleidingenstructuur, de competenties, de studiebekrachtiging en de inhoudelijk overeenstemmende opleidingen vast. Het wordt voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Door de implementatie van het nieuwe modulaire opleidingsprofiel voor de opleiding 'Algemene vorming BSO 3' werden de vakken aardrijkskunde, Frans, geschiedenis, Nederlands en wiskunde vervangen door het nieuwe algemene vak 'project algemene vakken'. Voor sommige personeelsleden, die deze vakken geven, betekent dat een mogelijk nadeel voor hun geldelijk of administratief statuut. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de individuele concordantie naar het algemeen vak 'project algemene vakken' in het studiegebied algemene vorming van het secundair volwassenenonderwijs. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet over het inwerkingsbeleid. De wijziging beoogt de regelgeving af te stemmen op de gewijzigde federale Vreemdelingen- en Opvangwet. Het aanpassingsdecreet voorziet dat asielzoekers doelgroep worden van het inwerkingsbeleid vier maanden nadat ze hun asielaanvraag hebben ingediend. In deze periode van vier maanden zullen, volgens de beheersdoelstellingen van de federale overheid, de meest 'onterechte' asielaanvragen afgesloten zijn. Voor zover asielzoekers na deze termijn nog in de asielprocedure zitten, wordt hun een recht op inwerking toegekend. Het ontwerp van aanpassingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de vergoedingen van de leden van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. Hierbij wordt de VOI Gemeenschapsonderwijs ingedeeld in categorie II voor wat de vergoedingen betreft. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs. Zo wordt de coëfficiënt voor de herberekening van de lestijden volgens de schalen in het kleuteronderwijs opgetrokken van 0.8 naar 1. Dat betekent dat per extra kleuter op de instapdag ten opzichte van de teldag voor de lestijden, de school recht heeft op een extra instaplestijd. In de herberekende lestijden kunnen voortaan ook kinderverzorgers worden aangesteld. Over dit besluit wordt nu onderhandeld met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit van 19 juli 2002 over het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon basisonderwijs. Het geïntegreerd ondersteuningsaanbod moet scholen toelaten een zorgbrede werking te ontwikkelen voor kansarme kinderen. Hiervoor kunnen scholen beroep doen op aanvullende lestijden. Het besluit wordt nu aangepast aan de wijzigingen voorzien in het decreet basisonderwijs en het decreet gelijke onderwijskansen. Zo wordt de indicator 'vervangingsinkomen' vervangen door 'schooltoelage' en worden een aantal andere indicatoren anders gedefinieerd. Over dit besluit wordt nu onderhandeld met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de puntenenveloppen voor de scholengemeenschappen basisonderwijs en het besluit over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs. De wijzigingen zijn nodig voor de loonsverhoging van de directeurs en extra middelen voor het zorgbeleid. Over dit besluit worden nu onderhandelingen opgestart met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het versterken van het Nederlandstalig onderwijs en de integratie van anderstalige kinderen in de Vlaamse rand wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar besluit over de toekenning van aanvullende lestijden voor de integratie van anderstaligen. Zo wordt de definitie 'leerling thuistaal niet het Nederlands' aangepast aan de taalindicator en worden de aanvullende lestijden voor een periode van drie schooljaren toegekend, naar analogie van de GOK-cyclus. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. Het wordt eerst voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hechtte de Vlaamse Regering begin februari 2008 haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering. Het nieuwe decreet biedt een kader om op middellange termijn het globale tekort (dus ook voor andere types infrastructuur) weg te werken. Nu keurt de regering principieel een uitvoeringsbesluit bij het decreet goed zodat een eerste inhaalbeweging kan gebeuren. Meer specifiek zal die zich concentreren op kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen, eenvoudige zwembaden en multifunctionele sportcentra. Op die manier zal gedurende de komende drie jaar sportinfrastructuur worden gerealiseerd voor een totale investeringswaarde van 225 miljoen euro. Daarmee zal het tekort aan infrastructuur voor 35% weggewerkt zijn. Het besluit regelt onder meer de samenstelling en werking van de selectieadviescommissie, de bepalingen rond de subsidieaanvraag, de types van infrastructuur die in aanmerking komen voor subsidie, ... Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 400.000 euro subsidie toe aan vzw Apopo als tegemoetkoming in de kosten voor het Mozambique Mine Action Programma 2008. Voor zijn ontmijningsprogramma gebruikt vzw Apopo een gecombineerde methode van mechanische middelen, bio-sensoren (hamsterratten) en manuele ontmijners.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een subsidie van bijna 330.000 euro toe aan de vzw Ex-Change voor het werkingsjaar 2008. Ex-Change is een Vlaams uitzendplatform voor experts en zendt deskundigen uit om bij te dragen aan de capaciteitsopbouw van kmo's in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost- en Centraal-Europa.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden en de procedure vastlegt voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijbehorende zendvergunningen. Het besluit vormt de basis voor het naar de markt brengen van de digitale frequenties. De toewijzing van digitale frequenties gebeurt op basis van een vergelijkende toets en op basis van een frequentieplan. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief twee besluiten over de brandveiligheidsnormen voor hotels en kampeerterreinen. Uit recente Europese rechtspraak blijkt dat de bepalingen rond het gebruik van blustoestellen, brandblusmiddelen en muurhaspels uit deze twee besluiten niet in overeenstemming zijn met artikelen van het EG-verdrag. Met dit wijzigingsbesluit worden die bepalingen aangepast.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Naar aanleiding van enkele klachten uit de particuliere omroepsector bij de Europese Commissie over de financiering van de VRT en bijkomende vragen daarover vanuit de Europese Commissie, hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat de decreten over de radio-omroep en de televisie van 5 maart 2005 wijzigt. De wijzigingen betreffen onder meer de evenredigheid van de overheidsfinanciering en de verduidelijking van de omvang van de openbare omroepopdracht. Dit ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering benoemt Koen Verlaeckt en Christine Claus tot bestuurder van het Vlaams Huis New York. Koen Verlaeckt wordt tegelijk benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit met de procedure voor de planning, de vaststelling en de goedkeuring van de uitvoeringsprogramma's in het kader van de planmatige realisatie van sociale woonprojecten. Het besluit regelt ook de financiering van verrichtingen in het kader van sociale woonprojecten. Voortaan zal de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor alle initiatiefnemers als aanmeldingspunt fungeren. Hierbij wordt een elektronisch aanmeldingdocument gebruikt. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering bekrachtigt de aanstelling van Mieke Vercaeren, Ellen Van Hertbruggen en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen nv, met als vaste vertegenwoordiger Bart De Smet, als bestuurders namens de vennoten categorie B van Trividend CVBA. Trividend is het Vlaamse risicokapitaalfonds voor de sociale economie.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de attesten 'basisopleiding veiligheid' voor leden van het cabinepersoneel in de burgerluchtvaart. Het gaat om de omzetting van Europese Verordeningen ter zake in Belgische regelgeving.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de bestuurlijke vernieuwing van de Vlaamse overheid actualiseert de Vlaamse Regering principieel het besluit over het financiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer Centrum voor Informatie, Communicatie en Vorming in de Welzijnssector. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 747.500 euro subsidie toe aan de Private Stichting Kankerregister, waarvan 75.000 euro wordt aangewend ter vergoeding van de zestig labo's anatoompathologie.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Alle overheidsopdrachten voor het leveren van vaccins voor de Vlaamse bevolking lopen af eind 2008. De Vlaamse Regering geeft daarom haar goedkeuring om over te gaan tot een overheidsopdracht via de procedure van de algemene offerteaanvraag voor de vier percelen vaccins waarbij de concurrentie speelt en via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking voor de andere vaccins waarbij bepaalde firma's een monopoliepositie hebben.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In uitvoering van een Europese verordening over steun voor plattelandsontwikkeling keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over het sluiten van beheersovereenkomsten en het toekennen van vergoedingen. Beheersovereenkomsten zijn vrijwillige contracten die landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf een handje te helpen. In ruil voor het naleven van vastgelegde voorwaarden en het uitvoeren van maatregelen uit hun contract krijgen ze jaarlijks een vergoeding. Het contract duurt in principe vijf jaar. De huidige Vlaamse wetgeving ter zake moet worden aangepast aan de nieuwe Europese Plattelandsverordening en uitvoeringsverordening. Het nu goedgekeurde besluit behandelt overeenkomsten die kaderen in het programma voor plattelandsontwikkeling Vlaanderen 2007-2013.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet goed. Het gaat om het zogenaamde derogatiebesluit: het laat een hogere bemesting dan 170 kilogram stikstof (N) uit dierlijke mest per hectare en per jaar toe voor bepaalde teelten met een lange groeiperiode of een hoge stikstofopname en voor bepaalde mestsoorten. Het verhoogde gebruik van dierlijke mest is weliswaar gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Het besluit omvat alle rechten en plichten die voor de landbouwers van belang zijn.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Een Europese Richtlijn stelt minimumvoorschriften vast voor de manier waarop afval van winningsindustrieën wordt beheerd. Ze doet dit door specifiek in te gaan op gevaren voor het milieu en de volksgezondheid bij de behandeling en het storten van dergelijk afval. Het gaat daarbij om materialen die verwijderd moeten worden om toegang te krijgen tot het mineraal, zoals bovengrond, deklaag, afvalgesteente en residuen. Bij de omzetting van de Richtlijn in Vlaamse regelgeving werd gekozen om enkel datgene te regelen wat de Richtlijn minimaal vereist. Daarom beslist de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief de titels I en II van de VLAREM aan te passen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering gaat akkoord met de openbare aanbesteding voor de levering van elektrische energie voor de gebouwen en installaties van de Vlaamse overheid. Ze stelt extra middelen ter beschikking als gevolg van de stijging van de éénheidsprijzen voor de levering van de elektrische energie. Ze machtigt de bevoegde minister met de verdere opvolging van de aanbesteding.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hernieuwt de benoeming van Rosa Lernout-Martens als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), op voordracht van het provinciaal comité West-Vlaanderen van de VMW.