Gemeente Oldenzaal


Rechtbank wijst vordering eigenaar af

gepubliceerd op : 5-6-2008

De rechtbank Almelo heeft de vordering van de eigenaar van de Haerstraat 43 afgewezen en de eigenaar veroordeeld tot het betalen van de kosten van het geding.

De eigenaar en de gemeente Oldenzaal zijn in conflict verwikkeld over het oprichten van een appartementencomplex. De eigenaar heeft de gemeente in een procedure gedagvaard. Daarbij heeft hij de rechtbank Almelo verzocht de gemeente te veroordelen tot vergoeding van door hem geleden schade; geleden schade als gevolg van het niet nakomen van verplichtingen, onder andere door het afbreken van onderhandelingen.

De gemeente werkt aan het project Oldenzaal Centraal. Hieronder valt ook het pand Haerstraat 43, het voormalig belastingkantoor. Er is een aanvraag ingediend bij de gemeente Oldenzaal voor het oprichten van een appartementengebouw op dat perceel. De bouwvergunning is door het college geweigerd, omdat het plan niet past binnen het bestemmingsplan en het project Oldenzaal Centraal. De eigenaar van dit pand heeft de gemeente gedagvaard, omdat hij vindt dat de gemeente toerekenbaar tekort is geschoten in het verlenen van medewerking aan de realisering van een appartementengebouw. Tevens bracht de eigenaar in dat de gemeente onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld en de onderhandelingen ongerechtvaardigd heeft afgebroken.

De rechtbank heeft de vordering van de eigenaar afgewezen. Volgens de rechtbank is er nimmer overeenstemming geweest over het bouwvolume van het appartementengebouw (het volume van het bouwplan ging het stedenbouwkundig bouwvolume te boven). Bovendien stelt de rechtbank dat de eigenaar nooit een poging heeft ondernomen om een bouwplan te laten ontwerpen dat wel binnen de stedenbouwkundige voorwaarden van de gemeente zou vallen.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de gemeente medio juli 2003 het belang van de eigenaar in het oog gehouden door hem een zekere tijd te gunnen (ongeveer zes maanden) om zijn plannen te realiseren. De rechtbank stelt daarentegen dat de eigenaar van de Haerstraat 43 geen rekening heeft gehouden met het belang van de gemeente.