Voorzitter Europees Parlement blij met ratificatie Verdrag Lissabon

06/06/2008 16:30

Europees Parlement Den Haag

De Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering verwelkomt vandaag de ratificatie van het Verdrag van Lissabon door de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

"Dit is een belangrijke stap in het ratificatieproces van het Verdrag van Lissabon", zei Pöttering. "De ja-stem voor het Lissabon Verdrag van 75% van de leden van de Tweede Kamer, zal bijdragen aan de terugkeer van Nederland - één van de zes 'founding fathers' van de Unie - in het centrum van de Europese Unie. Ik heb tijdens mijn laatste bezoek aan Den Haag gemerkt dat er grote steun is voor het Verdrag van Lissabon in de Eerste Kamer. De voortekenen voor ratificatie van het Verdrag door de Eerste Kamer zijn goed, voor wanneer het over het Verdrag van Lissabon zal stemmen in de herfst."

"Het debat over het verdrag van Lissabon in de Tweede Kamer toonde dat er vooral waardering was voor vernieuwingen op het gebied van de democratisering van de Europese Unie. Deze vernieuwingen betreffen de juridische basis die nationale parlementen zeggenschap geeft over alle nieuwe voorstellen voor EU-wetgeving, meer bevoegdheden voor het direct-gekozen Europees Parlement en het Europees burgerinitiatief."

"Meer dan de helft van de lidstaten hebben op dit moment het Verdrag van Lissabon geratificeerd en ik blijf optimistisch dat alle 27 het zullen hebben geratificeerd tegen het eind van 2008, aldus de Voorzitter van het Europees Parlement."