PvdA Europees parlement


Mes in overbodige Europese bureaucratie

6 juni 2008

Dorette Corbey Het Europees Parlement stemde vandaag vóór minder administratieve rompslomp voor kleine voedselbedrijven. Bakkers, slagers en buurtwinkels in Europa kunnen voortaan uitgezonderd worden van ingewikkelde Europese procedures die veel tijd en geld kosten. Voorwaarde is wel dat zij alle andere hygiëneregels voldoende toepassen, zodat de voedselveiligheid altijd gewaarborgd blijft.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is voorstander van de flexibele regels :"Te veel papierwerk houdt ondernemers af van waar het werkelijk om gaat: schoon werken en veilig voedsel".

De definitieve beslissing om kleine bedrijven al dan niet uit te sluiten van de Europese procedures, ligt evenwel bij de Europese lidstaten. In Nederland bestaat overigens al de mogelijkheid voor kleine bedrijven om op een flexibele manier om te gaan met deze ingewikkelde regels. Zij hanteren de Hygiëne Code, een praktisch uitvoerbare versie van de Europese regels die goedgekeurd is door de nationale Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Dit voorstel over de herziening van de regels betreffende voedselhygiëne en risicoanalyses is er een in een lange reeks van voorstellen vanuit het Europees Parlement. Doel is vermindering van de Brusselse papierwinkel, waar ook Nederlandse bedrijven dagelijks mee te maken hebben.