Stadsdeel Zeeburg

Installatiekunst in perronhuisje Van Lieshout succesvol

Buurtbewoners én kunstenaars enthousiast over kunsthuisje

6 juni 2008
Het kleine en verrassende perronhuisje op de Cruquiusweg, deel van het kunstwerk 'Industrieel Monument' van Joep van Lieshout, krijgt het vierde installatiekunstwerk binnen haar muren. Vanaf zaterdag 7 juni is er het spannende installatiewerk met de titel 'Ingrediënten voor een uitzicht' van de talentvolle Belgische kunstenaar Ruth Verraes te zien. Deze tentoonstelling duurt tot en met 4 juli 2008. Bezoekers kunnen het werk 24 uur per dag zien vanaf de buitenkant. Elk raam biedt een ander perspectief.

Ruth Verraes

De kunstenaar is erg enthousiast over het tentoonstellingsgebouw en vertelt: 'Het huisje is een klein museumpje waarin heel veel te ontdekken valt. Het ligt prachtig afgezonderd, als een eilandje in de stad. Dit is een unieke kans voor mij om mijn installatiekunst te ontwikkelen. Ik heb me door het gebouw laten inspireren, wat weer tot uitdrukking komt in de installatie die ik tentoonstel.'

Het huisje waar de tentoonstelling in plaats vindt is onderdeel van het kunstwerk 'Industrieel Monument' van Joep van Lieshout. Begin jaren negentig heeft hij een deel van het oude perron, het opzichtershuisje en een stuk rails met een wagon tot kunstwerk verwerkt. Hiermee wilde hij de herinnering aan de bedrijvigheid van het oude havengebied en het veemarktterrein levendig houden.

Zeeburg stelt het perronhuisje vanaf februari 2008 beschikbaar aan kunstenaars. Elke zes weken organiseert Rona Mathlener, de initiatiefneemster van dit project, een nieuwe tentoonstelling. Zij laat afwisselend net afgestudeerden en al bekendere kunstenaars een installatie ontwerpen speciaal voor het huisje. De kunstenaars reageren allen zeer enthousiast op dit unieke tentoonstellingsgebouw en concept. Kunst in kunst, dat spreekt aan. Zij laten zich inspireren door het gebouw zelf. Ook de buurtbewoners tonen zich enthousiast over het museumpje voor hun deur. Zij komen vaak kijken.

Het huisje is deze keer getransformeerd in een berghok van ideeën met de titel: 'Ingrediënten voor een uitzicht'. Foto's en teksten tonen verschillende mogelijkheden om de wereld te benaderen. De kunstenaar speelt met verschillende perspectieven vanuit diverse posities. Zij legt uit: 'De installatie gaat over de vragen: wat is werkelijkheid en waar begint de verbeelding? Het beeld dat een mens van de werkelijkheid vormt, verandert onmiddellijk in fictie. Ik speel daarom met de horizon.'

Ruth Verraes studeerde Grafische vormgeving in Gent en Beeldende kunst en schrijven aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. In 2007 ontving ze een startstipendium van het Fonds voor Beeldende kunst.