Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

4 juni 2008

Afscheidsrede prof. dr. Jan Wilmink

De radioloog wordt verslaghengst

De radiologie dreigt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Dat is de boodschap van prof. dr. Jan Wilmink bij zijn afscheid als hoogleraar Neuroradiologie aan de Universiteit Maastricht. Doordat de scanapparatuur steeds geavanceerder is geworden en de productie snel toeneemt maar het aantal radiologen achterblijft, dreigen radiologen volgens Wilmink gereduceerd te worden tot verslaghengsten , die alleen nog tijd hebben om verslagen te dicteren en niet meer aan hun taken als radiologisch consulent toekomen. Outsourcing van de verslaglegging naar bijvoorbeeld India wordt al toegepast in de VS. Deze methode kan helpen om de druk op de radiologische afdelingen te verlichten, maar is niet zonder nadelen in de ogen van Wilmink, die vrijdag 6 juni afscheid neemt.

Wilmink schetst in zijn afscheidsrede de ontwikkeling in de beeldvormende techniek, die veranderd is van handwerk in lopende band werk . Gedreven door de technische ontwikkelingen en opgejaagd door de wachtlijsten hebben wij de productie van beelden steeds hoger kunnen opvoeren, maar de meest perfecte beelden missen elke diagnostische betekenis wanneer de mankracht en de expertise ontbreekt om deze te interpreteren en de radiologische diagnose naar de aanvrager te communiceren.

De nadruk is meer op het produceren van verslagen van scans komen te liggen dan op het vak van imaging consultant . Wanneer radiologen zich laten reduceren tot verslaghengsten komt ons vakgebied in een marginale en kwetsbare positie. Verslagen alleen kunnen immers ook in het buitenland worden gemaakt! , aldus Wilmink.

In de Verenigde Staten zijn al radiologen die hun MRI-scans naar India sturen om daar de onderzoeksverslagen te laten schrijven binnen een dag. Wilmink ziet in deze outsourcing niet alleen het gevaar dat eigen radiologen worden wegbezuinigd, hij ziet ook tal van praktische problemen die de zorg niet bevorderen. Zo is de nuance, vaak resultaat van persoonlijk overleg tussen aanvragend specialist en radioloog, van levensbelang. Uit eerdere studies blijkt dat de aanvankelijke diagnose in 50% van de gevallen verandert na dit overleg, en de aanvankelijk voorgestelde behandeling in 60%. Het is goed te benadrukken dat outsourcing slechts een tijdelijke oplossing kan bieden voor het centrale probleem van de progressieve radiologische onderbezetting die op komst is , aldus Wilmink.

Verder plaatst hij ook kanttekeningen bij de opkomst van scans in het kader van een APK van het lichaam , zoals momenteel aangeboden wordt aan de worried well . Het zal ongetwijfeld sporadisch voorkomen dat bij ongerichte screening een toevalsafwijking wordt gevonden waarvoor in een vroege fase een levensreddende behandeling mogelijk is. Hier staat tegenover een veelvoud aan fout-positieve bevindingen die aanleiding zijn voor veel onrust, onzekerheid en overbodig vervolgonderzoek. Wanneer er anderzijds na de screening wordt meegedeeld dat alles in orde is, biedt dit vaak een schijnzekerheid, gezien het risico op fout-negatieve bevindingen dat ook groot is bij een ongerichte screening.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht, of de volledige tekst kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/