Gemeente Harenkarspel


Windmolens langs N245 draaien pas na garantstelling door Vestas

Sinds 13 mei waren de windmolens langs de N245 buiten werking. Nadat een van de wieken door onbekende oorzaak afbrak en in de berm van de N245 terechtkwam, werden alle acht molens op initiatief van de eigenaren onmiddellijk stilgezet. Een onderzoek werd gestart. In onderling telefonisch overleg met de eigenaren en fabrikant is afgesproken, zoals de gemeente vroeg, om de molens stil te laten staan tot de oorzaak bekend zou zijn en fabrikant Vestas zou onderzoeken of de andere molens niet hetzelfde mankement vertonen.

Eind mei heeft wethouder De Groot een gesprek gehad hierover met Vestas en de eigenaren van de molens. Tot de gemeente de schriftelijke verklaring heeft gekregen en met de inhoud ervan heeft ingestemd, gaat zij er vanuit dat de windmolens buiten werking blijven. Ook de milieudienst heeft Vestas een brief gestuurd met eisen, waaronder de resultaten van het veiligheidsrapport. De aansprakelijkheid is geregeld in de vergunning, regelmatige controle van de molens is een van de eisen.

De molens staan er nu acht jaar. Het afbreken van de wiek kwam net op het moment dat de eigenaren van de windmolens bekend wilden maken dat de molens worden vervangen. De nieuwe molens zijn hoger en van een andere fabrikant. De vergunning voor deze nieuwe molens hebben burgemeester en wethouders van Harenkarspel al in 2006 verstrekt. De nieuwe molens zijn 60 meter hoog, vijf meter hoger dan de bestaande. In het bestemmingsplan is afwijking tot 10% van opgegeven maten mogelijk. De vrijstellingsvraag hiervoor heeft eind maart 2006 ter inzage gelegen, waarna vrijstelling is verleend. windmolens

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600