Universiteit Utrecht


Symposium 'De Seventies: breukvlak voor de sociaal-democratie'

De jaren zeventig staan weer volop in de belangstelling: de oranje-bruine interieurs, het 'aksie'-voeren, de politieke bevlogenheid en de tolerantie. De werkgroep geschiedenis van de Wiardi Beckman Stichting - het wetenschappelijk bureau van de PvdA - en het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren samen een symposium over dit veelbewogen decennium.

De waardering van de Seventies loopt nog steeds sterk uiteen: voor sommigen zijn ze een bron van ergernis ('Toen is Nederland definitief ontspoord'), voor anderen vormen ze een bron van inspiratie en nostalgie. De jaren '70 markeren een breukvlak: politieke vernieuwing, culturele doorbraak en maatschappijhervorming kenmerken deze tijd evenzeer als toenemende individualisering, de omslag in de economie en de opkomst van de neoliberale en neoconservatieve politiek.

In het ochtendprogramma van het symposium worden de nationale en internationale sociaal-democratische verwikkelingen in de jaren zeventig belicht. 's Middags vinden drie workshops plaats over de stijlbreuken in de politieke cultuur, de sociaal-economische veranderingen en de sociaal-culturele ontwikkelingen. Sprekers zijn onder meer de Utrechtse hoogleraren Duco Hellema en Jan Luiten van Zanden. Aan het eind van het symposium zal een poging worden gedaan gezamenlijk een eerste balans op te maken van dit bewogen en veelzijdige decennium.

U kunt zich aanmelden voor het symposium door een mail te sturen naar iraaijmakers@pvda.nl. Meer informatie is te vinden op de website van de Wiardi Beckman Stichting, www.wbs.nl.

06-06-2008, 9:30 - 17:00 uur Universiteit Utrecht, Faculty Club Helios, Kannikenzaal, Achter de Dom 7a, Utrecht