Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
04-06-2008

Symposium: Maatregelen tegen geweld onder jongeren

Gewelddadig gedrag jongeren beter te voorspellen

Aan de hand van een gestructureerd klinisch oordeel is toekomstig geweld bij jongeren vrij goed te voorspellen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Henny Lodewijks naar de SAVRY-checklist. De SAVRY-checklist is een risicotaxatie-instrument speciaal ontwikkeld voor jongeren. Tijdens het symposium 'Gewelddadige jongeren: Risico's in (de) ontwikkeling' dat het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) en jongereninrichting Rentray vrijdag 6 juni organiseren, presenteert Lodewijks zijn resultaten. Verder spreken andere deskundigen over diverse aspecten van geweld bij jongeren.

De vraag welke maatregelen genomen kunnen worden om het risico te verminderen dat jongeren gewelddadig worden of blijven, staat centraal op het symposium. Zo spreekt Bram Orobio de Castro (hoogleraar experimentele ontwikkelingspsychopathologie, Universiteit Utrecht) over de achtergronden en oorzaken van agressie en geweld bij jongeren in Nederland en bespreekt Corine de Ruiter (forensische psychologie, Universiteit Maastricht) het effect van relationeel geweld in het gezin op de ontwikkeling van jongeren. Ton Mooij (hoogleraar onderwijstechnologie, Radboud Universiteit / ITS) presenteert een preventie- en interventiemodel voor geweld op scholen.

Overige sprekers zijn Randy Borum, associate professor Department of Mental Health Law & Policy (University of South Florida, USA), Hans Boutellier (hoogleraar veiligheid en burgerschap, Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van het Verwey-Jonker Instituut), Theo Doreleijers (hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, VU Medisch Centrum/ De Bascule Amsterdam), en Geert-Jan Stams (universitair hoofddocent Pedagogiek en Onderwijskunde, Universiteit van Amsterdam).