Gemeente Roermond

Home > Burgers & Samenleving > Stedelijk Museum > Nieuws & exposities GLAS08 een muur van licht

Expositie GLAS08 Op zondag 8 juni om 15 uur opent in het Stedelijk Museum Roermond de expositie "GLAS08 een muur van licht". Deze expositie toont, met aansprekende voorbeelden, recente ontwikkelingen in de glaskunst zoals toegepast in de architectuur en de openbare ruimte. Centraal staat hierbij de verkenning van het grensvlak van architectuur en glaskunst. De GLAS08 expositie is nog te bezichtigen tot en met 24 augustus 2008.

Glas: materiaal met traditie en nieuwe mogelijkheden

Glas hoorde oorspronkelijk bij de toegepaste kunsten, dus voorwerpen bedoeld om functioneel te gebruiken. Tegenwoordig is glas definitief tot vrije kunst geëvolueerd want het artistieke aspect heeft het gebruiksaspect ver overstegen. Het is toegevoegd aan het scala van materialen, dat beeldend kunstenaars tegenwoordig ter beschikking staat. De expositie GLAS08 laat juist glas als werk zien dat weer terugkeert naar het terrein van de toepassing, namelijk de architectuur.

Zes hedendaagse glaskunstenaars centraal

In de expositie "GLAS08 een muur van licht" is werk te bezichtigen van JanHein van Stiphout, Joost Swarte, Peter Bremers, Jan-Willem van Zijst, Bert Frijns en Sunny van Zijst. De werkwijze van de kunstenaars lopen uiteen, evenals de vormen en afmetingen van objecten. Centraal in hun werk staat de verkenning van het grensvlak van architectuur en glaskunst.

JanHein van Stiphout bouwt op uitnodiging van het Stedelijk Museum Roermond een bijna zaalvullende installatie van glas. Joost Swarte toont zijn glas-in-lood ramen en ontwerpen. De kunstwerken van Peter Bremers en Jan-Willem van Zijst zijn bestemd voor openbare ruimten en openbare gebouwen. Bert Frijns maakt objecten van glas die weliswaar autonoom zijn maar onmiskenbaar een krachtige invloed hebben op de omringenden ruimte. En Sunny van Zijst transformeert de Cuypersmuziekzaal door haar neo-neo gotische glaskunst te fuseren met de art deco van deze karakteristieke zaal.

Roermond en de hedendaagse glaskunst

Het Stedelijk Museum Roermond heeft een traditie op het gebied van hedendaagse glasexposities. In 2004 was er de expositie "GLAS04 van ruimtelijk tot intimiteit" met recent werk van veertien internationale glaskunstenaars. In 1988 de expositie "Vormen in glas", in 1990 en 1993 exposities van De Maatschap, in 1991 de tentoonstelling "Monumentaal glas en licht nu" over eigentijdse ontwikkelingen op het gebied van de monumentale glaskunst en in 1996 de tentoonstelling GLAS met Peter Hengst en Durk Valkema.

Opening op zondag 8 juni .a.s

De expositie wordt om 15 uur geopend door Wim Kemp, wethouder van cultuur. Angela van der Burght hoofdredacteur van het tijdschrift Fjoezzz vertelt over de veranderende verhouding tussen glaskunst en architectuur.

GLAS08 een muur van licht 8 juni t/m 24 augustus 2008 Andersonweg 4, 6041 JE Roermond Geopend: dinsdag t/m vrijdag 11 17 uur; zaterdag, zondag 14 17 uur T 0475 333496 E museum@roermond.nl

Publicatiedatum: 28-5-2008 Bijgewerkt: 28-5-2008