Ingezonden persbericht

Impuls atletiek in Rotterdam

Convenant ter versterking van Rotterdamse atletiek ondertekend

Een vrijdag ondertekend convenant moet de start van de versterking van de atletieksport in Rotterdam betekenen. Een speciaal aangestelde atletiekmanager heeft als belangrijkste opdracht het aandeel allochtone leden van de Rotterdamse atletiekclubs sterk uit te breiden.

"Het is niet dat het nu slécht gaat met atletiek in Rotterdam, weet de nieuwbakken atletiekmanager Hareld Dielemans, "maar er liggen veel onbenutte kansen. Zo kunnen de twee grote atletiekclubs Rotterdam Atletiek en PAC successen boeken door nauw samen te werken. En op dit moment is bij de atletiekclubs het aantal allochtone leden geen juiste afspiegeling van de gebieden waarin de clubs gevestigd zijn. Ik wil de uitdaging aangaan hen bij de clubs te krijgen."

Het tweede voorbeeld sluit aan bij de kabinetsnota Tijd voor Sport, dat de allochtone sportparticipatie onder allochtone jeugd moet vergroten. De nota vormt de aanleiding van de huidige atletiekplannen. Naast Rotterdam Atletiek en PAC plaatsten de Atletiekunie, Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport de handtekeningen onder de ambitieuze plannen.

Dielemans: "De kracht ligt in de integrale samenwerking. Belangrijk wordt de ontwikkeling van topsportbeleid. De faciliteiten van de twee clubs moeten optimaal zijn. Talenten moeten een beroep kunnen doen op goede trainers, coaches, artsen, fysiotherapeuten en noem maar op. Ook is goede hardware nodig, zoals een uitstekende atletiekbaan en mogelijkheden tot krachttraining. Succesvol topsportbeleid betekent automatisch promotie voor de Rotterdamse atletiek in haar algemeen. En dat zorgt over het algemeen voor een sterkere aanwas van leden."

"Maar net zo belangrijk als de ontwikkelingen in de topsport wordt het investeren in de breedtesport. Om potentiële leden te overtuigen aan atletiek te gaan doen, zal ik ook veel buiten de atletiekbaan actief zijn," zegt Dielemans. "Zo wil ik samenwerken met scholen, wijkgemeenten en geloofsorganisaties." Ten slotte vormt ook de individuele begeleiding van Rotterdam Atletiek en PAC een belangrijke taak voor Dielemans. "De toekomstige ontwikkelingen, maar ook huidige knelpunten vragen vaak hulp van een professional. Denk bijvoorbeeld aan organisatiestructuur of vrijwilligersbeleid. Ik hoop de clubs daarmee verder te kunnen helpen."