Ingezonden persbericht


PERSBERICHT nieuwe tentoonstelling

Den Haag, 2 juni 2008

'Sientje Mesdag - van Houten- vrouw van de Haagse School

Vanaf 9 juni 2008 zal bij Panorama Mesdag de tentoonstelling "Sientje Mesdag- van Houten- vrouw van de Haagse School" te zien zijn. Sientje Mesdag- van Houten(1834-1909) is meer dan de vrouw achter de bekende Nederlandse zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Zij schilderde landschappen; bloem- en vruchtenstillevens in een impressionistische stijl en ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste vrouwelijke schilders van de Haagse School. Denken wij aan de Haagse School dan schieten al snel de namen van mannelijke schilders als Mesdag, Roelofs en Israëls in gedachten, maar juist Sientje bevond zich als vrouw in dit mannengezelschap in een unieke positie die wij graag in deze tentoonstelling belichten.

De van oorsprong Groningse schilderes Sientje verhuisde in 1866 met haar man Hendrik Willem Mesdag en hun tweejarig zoontje Klaas naar Brussel, waar Hendrik Willem zich geheel kon wijden aan de schilderkunst. In het kunstenaarsmilieu waar zij in Brussel - en later in Den Haag - terecht kwamen voelden het echtpaar zich erg thuis en deze omgeving stimuleerde Sientje om zich meer te gaan verdiepen in het schilderen. De dood van hun zoontje Klaas in 1871 was voor Sientje aanleiding om zich op een professionele carrière als schilderes toe te leggen. Sientje werkte onder meer mee aan de totstandkoming van het Panorama Mesdag. Sientje is zelfs afgebeeld op het panoramadoek schilderend onder een wit parasolletje op het strand van Scheveningen. Vermoedelijk schilderde Mesdag zijn vrouw eigenhandig op het doek als dank voor haar bijdrage aan het grootste schilderij van Nederland.

Sientje ontwikkelde zich als zelfstandige kunstenares en werd vooral gewaardeerd om haar landschappen en stillevens en dan vooral haar bloemen- en vruchtenstillevens. Haar kleurgebruik, originaliteit, oog voor detail en realistische verbeelding van de natuur zijn kenmerkend in haar oeuvre.

Dat Sientje zichzelf ook zag als meer dan "de vrouw van" blijkt uit het volgende citaat dat op 24 december 1904 in een Groningse krant ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag te lezen was: "Ofschoon de echtgenoote van den vermaarden zeeschilder, wil zij toch niet als Mesdag's vrouw in de kunst beschouwd worden, maar als zelfstandige kunstamazone, die haar eigen weg volgt.."

De tentoonstelling is te bezichtigen van 9 juni t/m 14 september 2008 in Panorama Mesdag - Zeestraat 65 - Den Haag. Maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.panorama-mesdag.com

Panorama Mesdag is iedere dag geopend en volledig toegankelijk. Museum Mesdag is gesloten tot begin 2010.