Gemeente Apeldoorn

Gelderse halve finale KRO's Energy Survival

Scholierenstrijd voor finale in Noorse wildernis

Maandag 9 juni strijden scholieren in het Apeldoornse Matenpark voor een deelname aan de finale van KRO's Energy Survival. Bestuurders beslissen welke klas het meest energiebewust is. De winnaars zullen in de ruige Noorse natuur onder primitieve omstandigheden hun strijd voortzetten.

Dit najaar start weer een nieuwe serie van de televisieserie Energy Survival, het spannende KRO -programma over duurzame energie en energiebesparing. Winnaars van de vijf provinciale finales laten in Noorwegen zien wie de meeste energie heeft en het meest over energie afweet.

In het Apeldoornse Matenpark staan 9 juni bijna driehonderd kinderen van tien verschillende basisscholen uit ondermeer Apeldoorn, Nijmegen, Ubbergen, en Geesteren tegenover elkaar, aangevuld met de Amsterdamse kampioen. Allen hebben hun gemeentelijke voorronde gewonnen. De Aloysiusschool uit Geesteren verdiende een plaats met een wildcard door het internet lesprogramma creatief uit toe voeren. Zij maakten een origineel weblog: een goed doordachte en leuke verhandeling over duurzame energie en energie besparing én heel inspirerende filmpjes waarin onder andere te zien was hoe de kinderen een grote windmolen bouwden van constructiespeelgoed.

De strijd in Apeldoorn wordt maandag beslecht in spellen waarbij gebruik wordt gemaakt van wind-, zonne- en bio-energie en waterkracht. In een quiz laten de leerlingen zien wat ze over energie weten. Het laatste wedstrijdonderdeel is de opvoering van een zelfbedachte en uitgevoerde klimaatrap, waarin de groepen hun betrokkenheid bij het klimaatprobleem laten zien. Voorzitter van de jury, gedeputeerde Hans Esmeijer maakt bekend welke klas drie leerlingen mag afvaardigen naar Noorwegen. Hij wordt hierbij gesteund door: Michael Boddeke (wethouder Duurzaamheid Apeldoorn), Douwe Jan Tilkema (Waterschap Veluwe), Ton Swagten (IVN Utrecht), Nienke Andersson (KRO) en P.J.M. Ekelschot (raadslid Ubbergen).

De gemeente Apeldoorn organiseert de Gelderse finale in samenwerking met het Natuurhuis en de provincie Gelderland. Energiebesparing en duurzame energie zijn belangrijk speerpunten in het beleid van zowel de provincie als de gemeente Apeldoorn. Mede door de Energy Survival willen zij de jeugd beter betrekken bij de duurzame toekomst van hun leefomgeving.

|                                                            |                                |
|Noot voor de redactie (