Rijksuniversiteit Groningen

Excitons in cuprous oxide

Datum: 09 juni 2008

Promotie: D. Fishman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Excitons in cuprous oxide

Promotor: prof.dr. P.H.M. van Loosdrecht

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Excitons in koperoxide

In 1931 suggereerde Yakov I. Frenkel dat het mogelijk zou moeten zijn om ladingsdragers te exciteren zonder de elektrische geleiding te veranderen. Deze suggestie kan worden gezien als de geboorte van de exciton en zal later cruciaal blijken in het begrijpen van de optische eigenschappen van vaste stoffen. Een exciton kan worden gezien als het elektron-gat analoog aan het waterstofatoom waar het lichte gat de plaats inneemt van het zware proton.

Meer dan twintig jaar later waren er twee onafhankelijke experimentele observaties van een waterstof-achtig absorptiespectrum in koperoxide (Cu O), in het zichtbare-licht energiegebied. Deze observatie was het eerste daadwerkelijke experimentele bewijs voor het bestaan van excitonen. Nu, vele jaren later, is er veel experimentele literatuur te vinden over excitonische eigenschappen van verschillende materialen. Misschien is Cu O het best gedocumenteerde geval. Alle groepen van overgangen die theoretisch voorspeld zijn, zijn experimenteel geobserveerd in verschillende gebieden van het meestal zichtbare-licht energiegebied in Cu O. Het zal daarom misschien niet verrassend zijn dat koper(I)oxide de meest populaire halfgeleider was onder fysici in het pre-silicium tijdperk.

Dmitry Fishman herbeschouwt in zijn proefschrift de optische exciton eigenschappen van Cu O, gebruikmakend van de hedendaagse experimentele mogelijkheden die erg precieze metingen met hoge energie en/of tijdsresolutie omvatten. Hiertoe worden coherente gepulseerde lichtbronnen, zeer sterke magneetvelden en cryogene temperaturen gebruikt.

Dmitry Fishman (Rusland, 1981) studeerde natuurkunde aan de Kazan State University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Optical Condensed Matter Physics van het Zernike Institute for Advanced Materials. Fishman gaat verder als postdoc in dezelfde groep. /JS