Erasmus Universiteit Rotterdam

symposium Reputational penalties in business regulation: the business case for business ethics?

Datum
Van: 09 juni 2008 13:15
Tot: 09 juni 2008 17:30

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

John Braithwaite en Jonathan Karpoff op symposium Toezicht & Compliance

Het Erasmus Instituut Toezicht & Compliance organiseert op maandag 9 juni 2008 het symposium Reputational penalties in business regulation: the business case for business ethics? over de werking van reputatiemechanismen, zowel met betrekking tot de handhaving als het compliancebeleid binnen ondernemingen. John Braithwaite en Jonathan Karpoff, de twee meest vooraanstaande wetenschappers op dit terrein, spreken op het symposium. Hun visie wordt aangevuld met die van Hendrik Jan Biemond, voormalig topofficier van Justitie voor fraudezaken, onder andere verantwoordelijk voor de Ahold-zaak.

Ondernemingen worden in toenemende mate geconfronteerd met regelgeving. Naast de traditionele juridische handhavingsinstrumenten, spelen ook andere mechanismen een rol in het bevorderen van de naleving van regels. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat de reputatie van ondernemingen een cruciale factor is bij de naleving van regelgeving.

Pionier op dit terrein is de Australische criminoloog John Braithwaite. Hij introduceerde de handhavingspyramide, die inmiddels wereldwijd wordt nagevolgd door publieke toezichthouders. Braithwaite is een groot voorstander is van naming en shaming van witteboordencriminelen. De dreiging van reputatieschade zou veel sterker afschrikken dan een boete.

Jonathan Karpoff heeft het reputatie-effect getracht te kwantificeren. Uit zijn onderzoek blijkt dat ondernemingen na het bekendworden van boekhoudfraude gemiddeld de helft van hun beurswaarde verliezen, waarbij de "reputatiesanctie" meer dan zeven maal zo groot is als de som van de juridische kosten.
Voor het programma zie www.toezichtencompliance.nl