9 juni: finale landelijk debat vmbo-leerlingen over Europa

29/05/2008 10:41

Instituut voor Publiek en Politiek

Wie denkt dat jongeren geen mening hebben over ingewikkelde zaken als politiek, Europa en immigratie heeft het mis. Een vol Tivoli zal tijdens de landelijke finale op maandag 9 juni a.s. in Utrecht het tegendeel laten zien. Hier gaan de winnaars uit vijf regionale voorrondes strijden om de titel "beste Europa-debater". De finale begint om 13.30 uur.

De jury bestaat uit Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Rachida Azough, creatief directeur van Kosmopolis. Zij beoordelen de leerlingen zowel op hun debatvaardigheden als op hun kennis van de bediscussieerde Europese onderwerpen. Het debat wordt geleid door programmamaker en tv-presentator Guilly Koster.

De debatten zijn onderdeel van Click on Europe: een serie gastlessen, debatten en een landelijke finale over Europa. Click on Europe richt zich op leerlingen vmbo 3/4 en, in mindere mate, havo 3. Click on Europe wordt uitgevoerd door Alice O - educatie in wereldperspectief, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en Bureau CiST.

Moeilijke onderwerpen worden tijdens het debat niet uit de weg gegaan. De jongeren bepaalden tijdens de regionale debatten zelf de onderwerpen, zoals toetreding van Turkije tot de EU, het openstellen van de Nederlandse grenzen voor werknemers uit Europa of een Europese boycot van de Olympische Spelen.

Op 9 juni wordt er niet alleen gedebatteerd. De debatten binnen Click on Europe worden gecombineerd met entertainment. De Marokkaans-Nederlandse band Kasba verzorgt na het finale debat een spetterend optreden voor de moegestreden debaters. DebaTainment dus: een combinatie van debat en entertainment.

Alle leerlingen verdiepten zich vooraf in Europese onderwerpen en volgden een workshop debatteren. De finalisten op 9 juni zijn winnaars van de regionale debatten, zoals die eerder dit jaar plaatsvonden in Haarlem, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Eindhoven.

Click on Europe wordt gefinancierd door het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en door de Europese Commissie. Deelname aan Click on Europe is voor de scholen gratis. U bent van harte welkom om de finale bij te wonen.