Gemeente Enschede

Eric Helder reikt eerste VVE-certificaten uit

Voor- en Vroegschoolse Educatie voor betere taalontwikkeling peuters

Op maandag 9 juni a.s. overhandigt Eric Helder, wethouder van Jeugd en Onderwijs, op feestelijke wijze aan een groep kinderen en hun ouders het VVE- certificaat en als aanmoediging een (voor)leesboek. Enschede kent veel waarde toe aan de taalactiviteiten in de voorschoolse periode en heeft door een ambitieus programma samen met de stichtingen Kinderopvang (SKE) en Alifa (peuterspeelzaalwerk) al het nodige bereikt.

Voor kinderen van 2 tot 4 jaar zijn in Enschede peutergroepen waar men veel aandacht besteedt aan de taalontwikkeling van kinderen. Al tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau bespreekt de arts of de verpleegkundige met de ouders de mogelijkheid om deel te nemen aan het Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)- programma. Ouders krijgen dan een verwijsbrief waarmee ze hun kind kunnen aanmelden voor een VVE-groep. De peuterleid(st)ers geven de kinderen veel individuele aandacht. Alles is erop gericht om de kinderen te leren goed te luisteren, ervoor te zorgen dat ze zelf iets kunnen vertellen, dat ze kunnen samenspelen en zelfstandig iets kunnen doen en dat ze er plezier in hebben om nieuwe dingen te ontdekken.

Als een kind tenmiste 1 jaar heeft deelgenomen aan een VVE-groep krijgt het het VVE-certificaat. De basisschool kan dan zien wat de kleuter al heeft geleerd voor hij/zij in groep 1 begint.

5 juni 2008