VVD


6-6-2008

Ontmoeting tussen Mark Rutte en David Cameron

VVD-leider Mark Rutte spreekt op maandag 9 juni in Londen de leider van de Britse Conservatieve partij, David Cameron. Op de agenda staan drie concrete onderwerpen: integratie, de groen-rechtse agenda en de interne markt van de EU.

Daarnaast zullen Rutte en Cameron vooral van gedachten wisselen over de algemene politieke situatie. De Nederlandse en Britse verhoudingen zijn in dat opzicht vergelijkbaar. Rutte: "Wij voeren allebei oppositie tegen een impopulair, links kabinet. De VVD tegen het kabinet van Jan-Peter Balkenende, de Conservatieve partij tegen het kabinet van Gordon Brown. Dat doen we allebei zowel met inhoudelijke kritiek als met eigen voorstellen. Ik twijfel er niet aan dat we veel van elkaars ervaringen kunnen leren."

Dat geldt bijvoorbeeld voor het onderwerp integratie, waar de VVD in Nederland veel ervaring mee heeft. Omdat integratie zowel in Nederland als in Groot-Brittannië misschien wel het grootste politieke vraagstuk is, staat het bovenaan de agenda van de ontmoeting.

Verder zullen Rutte en Cameron spreken over de groen-rechtse agenda, waar de Conservatieven in Groot-Brittannië al geruime tijd aandacht voor vragen. Ook de VVD heeft aangekondigd met voorstellen te komen op dit gebied; Rutte laat zich op dit punt graag door Cameron informeren. Tenslotte zullen beide partijleiders spreken over verbeteringen van de interne markt binnen de EU.

6 juni 2008